Tamer Heper İşgal anlamı çıkmayabilir
HABERİ PAYLAŞ

İşgal anlamı çıkmayabilir

Haberin Devamı

Bir yazlık site, tarım alanı iken sonradan imara açılmış bir alan. Bize imar durumu verilirken yazlık sitenin ortası kamuya ayrıldı. Biz de bu yere çim ekip ağaç diktik. Şimdi belediye bu yerden kira almaya çalışıyor. Buna hakkı var mı? V.Ç.
Belediyeler imar planı yaparken böyle alanlar ayırır. Sonra bu alanı amacına uygun olarak kullanmaz. Yani sizin sitenizin ortasında toz toprak bir alan bırakır. Evet buraya çim ekmek, ağaç dikmek elbette güzel, tamam da bu defa belediye kamuya ait alanı kullandığınız gerekçesi ile sizden ecrimisil talep eder. Ancak bazı hallerde ecrimisile mahkemelerce karar verilir bazı hallerde verilmez. Bu husus daha çok mahkemelerin bilirkişi raporuna tabi olarak verecekleri kararla olur.
Şöyle: Bu gibi yerlere ecrimisil ödenmesi için buraların fiilen işgal edilip kullanılması lazım. Yani belediyenin kullanımının engellenmesi ve elde edebileceği bir gelire mani olunması lazım. Ayrıca ecrimisil istenen yerin gelir getirebilecek vasıfta olması lazım. Sizin tarif ettiğiniz gibi yerlere uzun yıllardır bilirkişi olarak gitmekteyim. Benzeri yerler için verdiğim raporda sadece çim ekip ağaç dikmenin işgal anlamı taşımadığı şeklinde rapor verdim.
Zira belediye herhangi bir gün bu yere geldiğinde çalışmasını engelleyecek bir kullanıma rastlamadığı gibi çim ekmek fiili işgal anlamı da taşımaz. Hatta çoğu alan da gelir getirici vasıfta değildir. Bu nedenle de ecrimisil talepleri reddolunur. Sizin durumunuzu da ihtilaf halinde bilirkişi raporu belirleyecektir. Ancak tarife göre anladığım kadarı ile ecrimisile hak kazanacak bir konu yoktur.

Elbette adil değil
1992’de bizim evlerimizin bulunduğu yerde yaklaşık on parsel hastane alanı diye ayrılmış. Diğer parseller olduğu gibi duruyor. Onlar bina yaptılar, bizim bulunduğumuz on parselde hiçbir şey yapılamıyor. Bu adil mi? Böyle haksızlık olur mu? Z.Z.

Biliyorsunuz bina yapabilmek için imar durumu almak lazım. İmar durumu da gayrimenkulün bulunduğu yer için yapılan imar planı çerçevesinde verilir. Sizin bulunduğunuz bölge için yapılan imar planında da bahsettiğiniz on civarında parselin bulunduğu alan hastane alanı olarak ayrılmış. Bu nedenle imar izni verilmiyor ve olduğu biçimde bekletiliyor.
Bu, imar planlarında olabilir ancak imar planında böyle bir alan ayrıldıysa bunu gerçekleştirmek lazım ve vatandaşın parasını verip arsanın istimlak olunması lazım. Ancak belediyeler kamu gücünü kullanıp vatandaşı mağdur etmekten çekinmez. Bunun halli mümkün değil mi? Bazı belediyeler bu alanlara şartlı izin veriyordu, izin şöyle idi. Binaya izin var, ancak hastane yapılacağı zaman bina bedeli talep edilmeden yıkıma razı olmak kaydı ile.
Arsa ise kamulaştırmaya (istimlake tabi). Bu konuda bir izin verilmemesi halinde idari dava açarak imar planının iptalini talep mümkündür. Ancak idari davalar altmış günlük süreye tabi olup planın uygulaması konusundaki talepten itibaren bu süre işler. Dolayısı ile halen iptal talep hakkınız olup olmadığını bir meslektaşımla işbirliği yaparak saptayabilir, hakkınız devam ediyor ise iptal davası açabilirsiniz.

Çok gecikmişsiniz
Apartmanımızda kapıcının oturduğu daire hisseli. Kapıcı bu yerde oturuyorken işine son verildi ama kendisi çıkmadı. Kısa bir süre de kira ödedi. Ama çıkması taraftarıyız. Nasıl tahliye ederiz? V.A.
Olayınızın çözümü biraz zor. Çünkü bazı hukuki vasıflandırmalara açık. Örneğin işin kolayı şu idi. Kapıcının işine son verildiğinde kaymakamlığa başvurulup kapıcı dairesinden tahliyesi talep olunur, kapıcı idari kararla tahliye olunur. Başlangıçta bunu yapsaydınız kolaydı. Ancak oturmaya devam edip de bir de kısa süre de olsa kira ödemesi bunun kiracılığının kabulü anlamına gelebileceği gibi işgal ettiği daire için bir tazminat yani ecrimisil ödendiği anlamını da taşıyabilir.
Olayın vasfını dava konusu olduğunda hakim halin icabına göre tayin edecektir. Dolayısı ile bir dava durumunda kendisinin kiracı olduğunu iddia edecektir ki, kiracılığının mahkemece kabulü halinde tahliye konusunda işiniz daha zor. Siz yine de yukarıda saydığım prosedürleri sırası ile uygulayın. İşiniz uzasa bile bir yerden başlamış olursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder