Tamer Heper İskan izni şart
HABERİ PAYLAŞ

İskan izni şart

Haberin Devamı

Üç yıl önce müteahhitten daire aldık ve girip oturduk. Ancak öğrendik ki müteahhit iskan izni almamış. Belediyeye sorduk, inşaatın yüzde 10 seviyesinde olduğu için iskan izni vermediklerini söylediler. Buna karşı ne yapabiliriz? ● N.Y.

Okuyucumun problemi önemli ama bilgilerinde eksiklik var. Bir daire almışlar içinde girip oturuyorlar. Ama inşaat yüzde 10 seviyesinde. Böyle bir şey olmaz. Yüzde 10 seviyesinde bir bina oturulabilir halde değildir.

İçinde oturulabilir olduğuna göre inşaat seviyesi muhakkak ki çok daha ileride.

Ancak bir inşaatın hukuken bittiğinin kabulü ancak iskan izninin alınması ile olur. Dolayısı ile sizin binanız için de iskan alınması ve arkasından kat mülkiyetine geçilmesi gerekir.

Bu durumda belediyeden iskan izni talep edilmeli, belediye ilgilileri gelip binanızın projesine ve imar mevzuatına uygun olup olmadığına bakmalı ve uygun olduğunu görürse iskan izni vermelidir.

BAYAĞI ZAMAN VAR

Ancak okuyucum inşaat seviyesini yüzde 10 olarak ifade ettiğine göre; gerçekte seviye yüzde 10 olmasa bile binanın projesine uygun tamamlanması için bayağı zaman var. Bu hali ile belki de siz oturanlara idari para cezası gelecek. Dolayısı ile iskan izni almak zorundasınız.

Peki bunu kim alacak? Elbette size daire satan müteahhit. Zira yasal olarak bir inşaatın bitimi, iskan izni alınmakla olur. Çatısının kapatılması ile olmaz.

Böyle bir durumda tüketici mahkemelerinde izlediğim davalar arasında, iskan izni almayan müteahhitler aleyhine, inşaatı taahhüt ettiği müddette bitirmediği için ve bu durum değer kaybına neden olduğu için tazminat talep ettiklerine ve neticede bir tazminatı hakettiklerine tanık olmaktayız. Aklınızda bulunsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder