Tamer Heper Kararların altı imzalanmalıdır
HABERİ PAYLAŞ

Kararların altı imzalanmalıdır

İstisnasız her Genel Kurulda, toplantı tutanağının Hazirun Listesi’nde imzası bulunanlar tarafından imzalanmış sayılması yolunda (gündem dahili) bir karar alınmakta ve katılanların büyük kısmının toplantı bitmeden ayrıldığı, daha doğrusu toplantının ne zaman bittiğinin dahi tam olarak anlaşılamadığı bir ortamda tutanakta değişiklikler ve ilaveler yapıldığı izlenimi uyanmaktadır. Böyle bir karar geçerli midir? ● B.C.

Okuyucumun sorusu ilginç. Kat malikleri toplantısında kararların divan tarafından imzalanması kararı alındığına çok tanık oldum ama hazirun cetvelinde imzası bulunanlar tarafından imzalanmış olarak kabul edileceğine dair hiçbir karara rastlamadım.

Haberin Devamı

Hemen söyleyeyim. Böyle bir karar geçersizdir. Zira hazirun cetveli, toplantı nisabının olup olmadığını tespit için, toplantıya katılanlar tarafından imzalanır. Toplantıya katılanlar başlangıçta bunu imzalarlar ve şayet toplantı birinci günkü toplantı ise sayı ve arsa payı çoğunluğunun bulunup bulunmadığına bakılır. İkinci toplantı ise katılanların kimler olduğunun tespiti için bakılır. Başka bir şeye bakılmaz, zira henüz alınmış bir karar yoktur. Kararların altı ise toplantının bitiminde imzalanır. Muhalefet şerhi koymadan imza atanlar kararları kabul etmiş, muhalefet şerhi koyanlar kararları kabul etmemiş sayılır ve bu durumda iptal davası açma hakkına sahip olurlar.

★ ★ ★ ★ ★

Şayet hazirun cetvelini imzalayanların kararları imzalamış olduğunu kabul edersek bu halde muhaliflere muhalefet etme hakkı tanınmamış, tüm kararları kayıtsız şartsız kabul etmiş addolunur ki yasanın amacına aykırıdır. Dolayısı ile böyle bir karar geçersizdir. Toplantıya katılanların görüşmelerin ortasında ayrılması mümkündür. Onların kararın altına imza atma hakkı yoktur, kendileri bundan vazgeçmiş sayılırlar.

Okuyucumun bir sorusu daha vardı. Sitelerde, toplu yapılarda, toplu yapıya geçiş için yeni bir yönetim planı yapılır, parsel bazında çoğunluğu sağlayarak her parsel için yarıdan bir fazla oyla yönetim planı kabul edilir ve buna göre kat malikleri kurulu mahiyetinde karar alma imkanı merkez yönetim kuruluna verilebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder