Tamer Heper Kardeşlerden biri baba evinde oturuyorsa diğer kardeşler kira isteyebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Kardeşlerden biri baba evinde oturuyorsa diğer kardeşler kira isteyebilir mi?

Babamla altlı üstlü oturuyoruz. Oturduğum daire babama ait. Babama yakın olmamızın nedenlerinden biri kendisi 90 yaşına geldiği için ona bakmak durumunda olmamız. Ancak iki ağabeyim var ve bana ‘artık yeter babamıza ait daireden çık veya parasını öde’ diyorlar. Aksi halde dava açacaklarmış. Bu mümkün mü? Ben ağabeylerime para ödemek zorunda mıyım? Babamdan ‘ben para talep etmiyorum’ diye bir yazı alsam işime yarar mı? B.D.

****

Okuyucumun net olarak ifade ettiği bir husus var, o da oturduğu dairenin babasına ait olduğu konusu. Şayet kardeşler babaları ile ortak olsaydı, ‘bir hesaplama yapmak gerekecektir’ derdim. Ama oturulan dairenin tamamı babaya ait. Yani tasarruf hakkı babada.

Haberin Devamı

Baba da okuyucuma oturması için tahsis etmiş. Dolayısıyla bahsettiği kardeşlerin, kendisinden kira talep etme veya tahliyesini isteme hakları yok. Okuyucum babasından imzalı kağıt almayı düşünüyor. Doğrusu buna gerek yok. Dediğim gibi tasarruf hakkı babada. Bir mala sahip olanlar mallarından diledikleri gibi tasarruf ederler. Şayet kira istenecekse, bu talebi ancak baba yapar ama babanın da böyle bir isteği yok.

****

Peki kardeşlerin böyle bir şey yani kira bedeli talep hakkı ileride olacak mı? Evet olacak. İleride bir gün babalarının vefatı durumunda daire onlara da kalacağı için bu yere ortak olacaklar ve içinde oturan kardeşten en az kira bedeline eşdeğer ve hisselerine isabet edecek bir kullanma bedeli talep edebilecekler. Ancak talepleri kullanma bedeli ile sınırlı kalacak. Daireden tahliyesini talep edemeyecekler.

Çünkü bu halde okuyucum o daireyi malik sıfatı ile kullanıyor olacak, kiracı sıfatı ile değil. Böyle ortaklardan birinin kullandığı dairenin tahliyesi, kiracıların tahliyesi şartlarına tabi değildir. Bazı ortaklıklarda, gayrimenkulü kullanan ortak ile kullanmayan ortaklar arasında kira sözleşmesi imzalandığına tanık oluyoruz. Bu, karmaşık bir hukuki durum yaratmaktadır. Kullanmayan ortaklar için bir kira ilişkisi vardır, kullanan için ise malik sıfatı ile kullanma söz konusudur. Dolayısıyla uzun süren hukuki ihtilaflara neden olmaktadır. Bu nedenle kullanan ortağın, malik sıfatı ile kullandığını bilerek hareket etmesinde yarar vardır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder