Tamer Heper Kart ücreti alınması gerekmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kart ücreti alınması gerekmiyor

Haberin Devamı

Bankaların muhtelif isimler adı altında haksız aldıkları paralarla ilgili davalar olduğunu duydum. Buna ilişkin sözlü itiraz edince kendilerine böyle bir karar gelmediğini söylüyorlar. Bu paraları almakta ısrarcılar, hatta bazıları bu parayı hesaptan kesiyor. Bunlara karşı ne yapılabilir? C.G.

Değerli okuyucum, bunlarla ilgili ne yapılabileceğini zaman zaman yazıyorum. Şimdi kısaca bir kere daha anlatayım. Öncelikle bir kuraldan söz ediyorum. Ücret dediğiniz şey bir mal veya hizmet karşılığıdır. Size bir mal teslim edilirse bunun parasını ödersiniz veya size bir hizmet verilirse bunun da parasını ödersiniz. Bankalar bunun dışına çıkıp akıl almaz paralar istiyorlar.

[[HAFTAYA]]

Son numaralar arasında para sayma ücreti bile var. Bu espri değil bir gerçek. Ama sizin mektubunuzda özellikle bahsettiğiniz kredi kartı senelik ücreti. Bunların alınamayacağına dair tüketici hakları hakem heyeti kararları ve ayrıca tüketici mahkemeleri kararları da sayısız. Ancak bir vatandaş ya hakem heyetinden veya mahkemeden bu kararı alıyor bankaya ibraz ediyor, banka bu ücreti siliyor, bu tamam. Ama ertesi sene yine alıyor. Yani alınmış bir kararı sonraya yansıtmıyor. Hatta daha ileri gideyim, bir A kişisi dava açıp bu alınan paranın yanlış olduğu yönünde karar almışsa, bu kararın tüm müşterilerine yansıtılması lazım.

Birine yanlış yapıldı ise herkese de yanlış yapıldı demektir. Ancak bankalar buna da uymuyor. kim dava açtı ise sadece ona uyguluyor. Bunların hepsi yanlış. Bazı bankalar “Bizim sözleşmemizde var, biz bunu hakediyoruz” diyor. Mahkemeler ise sözleşmelerin tartışılmadan, matbu olarak hazırlandığını, vatandaşın içine nüfuz edemediğini belirterek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesine aykırılıktan bu iddiayı reddediyor. Ama bankalar bunu almakta yine ısrar ediyor çünkü bu kaynaktan milyarlarca lira bankaya akıyor.

Bankalar geri dönmeyen kredileri bu yolla telafi ediyor. Duruma müdahale etmesi gereken siyasi idare de şimdilik sessiz. Benim söyleyeceğim iki şey var: Birincisi; kredi kartı ücreti olarak kart verilirken kart imalatı için gereken iki-üç lira gibi bir para alınabilir, gerisi haksızdır. Nitekim mahkemeler iadesine karar veriyor. İkincisi; kart ücretinin hesaptan, yani vatandaşın talimatı olmadan kesilmesi emniyeti suistimal (güveni kötüye kullanma) suçunu oluşturur, suçtur. Bu konuda sayın savcıların hassas davranması beklenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder