Tamer Heper Kat mülkiyeti var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kat mülkiyeti var mı?

Haberin Devamı

Apartmanımızın asansörü çalışmıyor. Yönetici asansör bana lazım değil deyip tamir ettirmiyor. Yönetici daireyi aldım diyor ama kooperatiften devir almadığı takdirde malik sayılır mı? Asansörü ben yaptırabilir miyim? Yaptırılması için kat malikleri kurulunun kararı var. R.A.

Okuyucumun sorusunu doğru yanıtlayabilmem için şu hususu tam olarak bilmem lazım: Apartmanda kat mülkiyeti tesis edilmiş mi edilmemiş mi? Bunu sormamın nedeni kooperatiften bahsediyor olması ve yönetici dediği kişinin daire sahibi olup olmadığının tam olarak bilinmiyor olması. Şayet bina halen kooperatifin malı ise bu halde kat mülkiyeti tesis edilmemiştir.
Kat mülkiyeti kurulmamış bir binada kat mülkiyeti mevzuatının kurumları olan kat malikleri kurulu, yönetici, denetçe vs. olamaz. Kat mülkiyeti tesis olunan binalarda bu kurumlar olur ve bu halde de yönetici hem kat malikleri kurulunda alınan kararları uygulamak zorundadır hem de karar alınmasa dahi binanın bakım ve onarımından sorumludur.
Yani yönetici “Bana lazım değil” deyip bir arızayı onartmaktan kaçınamaz. Bu durumda asansör onarımını siz yapabilir diğer kat maliklerine arsa payları oranında rücu edebilirsiniz.

Anneniz serbest
1984 yılında annem adına bir daire alındı. Bu tarihte kat irtifakı tapusu vardı. 2009’da da kat mülkiyetine geçildi. Annemin babamdan ayrılması halinde bu dairenin durumu ne olur? Babam daireyi satmak istiyor. Bu halde durum ne olur? R.H.N.R.

Önce şunu hatırlatayım. Okuyucumun sorusu 2002 yılından beri uygulamaya konan edinilmiş mallara katılma rejimi ile ilgili. Hani herkesin ağzında dolaşan “artık karı koca ortak” sözünün açıklanması. Ancak daha çok yazacağım. Bugün de söyleyeyim, karı koca ortak falan değil. Bu şimdilik bu kadar. Okuyucumun annesinin durumuna gelince:
Edinilmiş mallara katılma rejimi 2002 yılından itibaren edinilen mallar için söz konusu. Zaten okuyucumun annesinin durumu tarih itibariyle bu sisteme girmiyor. Zira daire 1984 yılında alınmış. Dolayısı ile bu noktada herhangi bir problem yok. Baba daireyi satmak istiyor, iyi ama daire annenin, şayet anne isterse satar isterse satmaz. Gerisi onların bileceği iş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder