Tamer Heper Kesinleşmiş işletme projesi var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kesinleşmiş işletme projesi var mı?

Oturduğum sitede birkaç ay aidat ödemedim, yönetime sorduğumda bana borç miktarını bildirdiler ve hemen ödedim. Ancak kısa bir süre sonra bana gecikmiş aidatlardan yüklü bir para cezası geldi. Bunun ne olduğunu sorduğumda ödediğim aidatlardan önceki dönemin parası ve gecikme cezası olduğu söylendi. Oysa ben bankaya otomatik ödeme talimatı vermiştim. Bankaya gittim, benim 10 aylık ödeme talimatımı onlar 1 ay olarak bilgisayara geçirmişler. Ben bu cezayı ödemek zorunda mıyım? N.A.

[[HAFTAYA]]

Bahsettiğiniz cezanın adı, gecikme tazminatı. Kat mülkiyetine tabi binalarda aidatlardaki gecikmeler için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı alınır. Ancak burada bir ayrıma dikkat etmek lazım. Bu tazminatın alınabilmesi için aidat bedellerinin bağımsız bölüm malikine bildirilmesi lazım. O da şöyle olur: Ya bağımsız bölüm maliki kat malikleri kuruluna katılmıştır, kat malikleri kurulunda aidat karar altına alınmıştır, kararda bağımsız bölüm malikinin imzası vardır, ya da aidat kat malikleri kurulunda karar altına alınmış olmasına rağmen, bağımsız bölüm maliki toplantıya katılmamıştır, bu halde kendisine alınan kararın tebliğ edilmiş olması şarttır. Bu hallerde geciken aidat için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı tahsil edilir. Şayet kat malikinin katılmadığı toplantıda karar alındı ama kat malikine alınan karar bildirilmedi ise bu halde gecikme tazminatı talep edilemez. İkinci bir ihtimalde söz etmeliyim. Kat malikleri kurulunda aidat kabul edilmemiş olabilir. Bu halde de yönetici en kısa zamanda işletme projesi yapar, tüm bağımsız bölüm maliklerine bunu tebliğ eder, itiraz edilmezse kesinleşir. İşte bu halde kesinleşmiş bir işletme projesi yok ise bu halde de aylık yüzde 5 gecikme tazminatı istenilemez.

Haberin Devamı

Netice: Size tebliğ edilmiş, kesinleşmiş bir işletme projesi yok ise borcunuz sadece aidat bedeli, gecikme tazminatı yok. Fakat toplantıya katıldınız ve o toplantıda işletme projesi kabul edildi veya kesinleşmiş işletme projesi size tebliğ edildi ise aylık yüzde 5 gecikme tazminatını ödeyeceksiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder