Tamer Heper Keşke danışsaydınız
HABERİ PAYLAŞ

Keşke danışsaydınız

2000’de müteahhit anneme satış vaadi sözleşmesi ile bir daire sattı. Parasını aldı, daireyi kaba olarak teslim etti. Annem inşaatı tamamladı, bugüne kadar da orada

[[HAFTAYA]]

oturuyor. Ancak aradan geçen bu kadar yıl sonra bu yer değerlendi. Şimdi müteahhit tapuyu vermiyor, annemden kaçıyor. Bu dairenin tapusu nasıl alınır? M.P.

Ah değerli okuyucularım ahh. Ne olur böyle değerli bir iş yaparken bir bilenle birlikte yapsanız. İşler yapılırken, taraflar birbirine gülücükler dağıtırken işler ne kadar basit görünüyor değil mi? Oysa zamanla işin içine menfaatler girdi mi işler de zora giriyor.

Haberin Devamı

Bu hep böyledir, bu durumda da uğraş dur. Şimdi, bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapıldığında bu demektir ki, satıcı sözleşmede gösterilen zamanda gayrimenkulün mülkiyetini alıcıya devredecek. Devretmediği takdirde alıcı dava açarak adına tescil isteyebilecek. Sizin için de bu durum söz konusu. Yani anneniz bugün müteahhide ulaşamıyor, ulaşsa da tapuya götürüp adına tescil ettiremiyor ise bu durumda dava açarak adına tescil isteyecek.

AMA: Bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi var diye müteahhidin bunu bir başkasına satması önlenemez. Kötü niyetli müteahhit, bu yer değer kazanırsa alacağı paraya bakar ve bu yeri bir başkasına satar. Bu durumda hukuki ihtilaf müteahhit ile alıcı arasındadır, yeni malik taraf olmaz. Bunun bir dereceye kadar önlenmesi için gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi gerekir. Şerh durumunda hukuken satış önlenmez ama şerhi gören bir kimse bu yeri almaya cesaret edemez.

Zira alırsa bu halde asıl alıcının hukuki muhatabı olur. Dolayısı ile kimse para verip aldığı bir gayrimenkulün ihtilaf kaynağı olarak elinde bulunmasını istemez. Annenizin yapması gereken şey bu satış vaadi sözleşmesini tapuya şerh vermek olmalıydı. Ancak: Şimdi burada da bir ancak var. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri şekle tabi sözleşmelerdir.

Mutlaka noterde özel şekilde yapılmalıdır. Bu şekilde yapılmayan sözleşmeler geçersizdir. Taraflar notere harç ödememek için bu tür sözleşmeleri kendi aralarında yaparlar. Bu yanlıştır.

Haberin Devamı

Böyle yanlış yapılan bir sözleşmeyi de tapu şerh etmez. İşte işin bir başka aksayan yanı. Şimdi annenizin durumu bu. Buna rağmen benim önerim, anneniz tapu iptali ve tescil talebi ile dava açsın. Davada gayrimenkul üzerine tedbir konulmasını istesin. Bunu da bir meslektaşımızın yardımını alarak yapsın. Şimdilik yapılabilecekler bunlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder