Tamer Heper Kusursuz eş nafaka alabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kusursuz eş nafaka alabilir

Dört yıllık evliyiz. Eşimin beni aldattığını öğrendim. Birinci tespitim eşimin cep telefonu ile yaptığı mesajlaşma idi. Aramızda problem oldu ama bir defa affettim. Sonra içime kurt düştü telefonlarını kontrol ettiğimde gece ikide kalkıp birileri ile aşk konulu mesajlaştığını gördüm. Aramızdaki problem elbette büyüdü ama ailesi araya girdi, beni yatıştırdı. Bir daha olmaz dendi fakat arkasından ben işe gittikten sonra eski sevgili ile pikniğe gittiğini öğrendim. Şimdi benim aleyhime boşanma davası açmış. Benim de açmam gerekir mi? Çocuğun velayeti kime kalır? Benden nafaka alabilir mi? Ben tazminat isteyebilir miyim? G.H.

Haberin Devamı

Doğrusu aranızda geçen olay elbette boşanma nedeni. Ancak boşanma için iki düşünce hakim. Birincisi, çocuğumun anasıdır, ileride resmi kayıtlara geçen kötü şeyler olmasın, neticede ucu çocuğuma dokunacak dersiniz. Eşinizin açtığı boşanma davası anlaşmalı boşanmaya yatkındır ve siz de birbirinizin kötü yönlerini deklare etmeden boşanırsınız. Bu bir düşünce. İkincisi, bir taraf boşanma talep ediyorsa ve boşanma anlaşmalı değil ise bu halde aile birliğinin çekilmez hale geldiğini, artık sürdürülemeyeceğini ispatlamak lazım. Bu halde de bir tarafın davranışlarının buna neden olduğunu anlatmak lazım. Bunu anlatırken karşı taraf suçunu kabul ederse bu halde hem nafaka hem tazminat devreye girer. Dolayısı ile kusursuz birinin bunu kabullenmemesi lazım. İşte siz bu halde iseniz, evet siz de karşılık dava açabilirsiniz. İki dava birleştirilir, aynı hakim tarafından bakılır. Davada telefon kayıtları delil olarak kullanılabilir. Ancak tek delil olarak değil yanında destekleyici delil olmasında yarar vardır. Örneğin size piknik hadisesini yansıtan akrabaları tanık olarak dinlenebilir. Çocuğun velayetinin kime verileceğine hakim karar verir, bunun için kesin bir şey söylenmez. Nafaka talebi için, kusursuz veya daha az kusurlu olmak lazım. Eşiniz sizi aldattıysa size daha fazla kusur verilemeyeceğine göre nafaka talebi reddolunur. Siz kendisinden manevi tazminat isteyebilirsiniz. Bütün mesleki sırlarımızı verdik, bugünlük bu kadar.

Haberin Devamı

Bonoda düzenleme tarihi olmalı

Eşimin çalıştığı işyerinden eşime ve diğer çalışanlara maaşlarına istinaden bono vermişler. Bonoda bedel, vade, alacaklı ismi, borçlu kaşe ve imzaları var ama düzenleme tarihi ile ihtilaf halinde yetkili makam hanesi boş. Bu senet geçerli mi? S.G.

Bir bononun karşılığı ödenmediği takdirde bu bono özel bir takip yolu izlenmek üzere icra dairesine verilir. Ancak öncelikle bu belgenin bono olup olmadığını tespit etmek lazım. Zira bono vasfında değil ise bonolara has takip yapılamaz. Size verilen bonoda yetkili makam yazmadığı gibi düzenleme tarihi de yok. Bir bono üzerinde yetkili makam yani ihtilaf halinde başvurulacak yetkili mahkeme veya icra dairesi yazmayabilir. Bu husus bononun vasfını ortadan kaldırmaz, bu husus yasalarla belirlenmiştir. Ancak düzenleme tarihi bononun vasıflarındandır. Dolayısı ile düzenleme tarihi olmayan belge bono değildir. Bu halde ilamsız takip dediğimiz takip yolu kullanılır ama bonolara has takip yolu izlenemez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder