Tamer Heper Kusuru olan sorumlu
HABERİ PAYLAŞ

Kusuru olan sorumlu

Bir kooperatifin üyesiyim. Kooperatif binaları yapıp teslim etmesine rağmen tapuları alamadık. Meğerse yönetim ödemesi gereken vergileri ödememiş. Oysa biz bu paraları kooperatife ödedik. Yönetim bu vergiyi taksitle ödemek için bizim binaları teminat göstermiş onun için de tapuları alamıyormuşuz. 62 bin 540 lira cezayı ödersek tedbir kalkacakmış. Bu işte bizim ne günahımız var? N.E.

Doğrusu anlattıklarınız karşısında sizin de kabahatiniz var demem mümkün değil. Hesaplar kontrol edildiğinde karşınıza ne çıkar bilemiyorum ancak gerçekten kooperatife ödemelerinize rağmen bu vergiler ödenmedi ise (bu vergilerin ne vergisi olduğunu yazmamışsınız ben de bilemiyorum ama her ne vergisi olursa olsun) bunları ödemeyerek sizi zarara sokan kişi bundan sorumludur. Vergi dairesi bunun sorumluluğunu düşünmez, orası alacağı vergiye veya cezaya bakar. Bu parayı sizler ödersiniz sonradan sizi kusuru ile zarara uğratana rücu edersiniz. Biraz zaman alır zaman evinize sahip olmak ve tapu almak için değer.

Haberin Devamı

Haciz sınırlı yapılır

Bir borçtan dolayı hem gayrimenkulüme hem de maaşıma haciz konulmuştu. Bir süre maaşımdan para kesildi. Talebim üzerine gayrimenkulümden haciz kaldırıldı. Şimdi de maaşımdan kaldırılmasını istemek durumundayım. Kalan paradan tahsil harcı kesilir mi? S.E.

Önce bir hususu aydınlatmak isterim. Şimdilerde bir alacaklı, borçlusunun mallarına haciz koyma safhası geldiğinde, yani yaptığı takip kesinleştiğinde, alacak miktarı ne olursa olsun bulabildiği tüm malvarlığına haciz koyduruyor. Oysa takip kesinleştiğinde ancak borca yeter miktarda malvarlığına haciz konulabilir. Alacaklı elbette borçlusunu mümkün mertebe sıkıştırmak ister. Mümkün olsa fırıncıya ekmek vermemesini söyler ama bunu icra memurunun dengelemesi lazım. Borca yeter miktarda mala haciz koyduktan sonra gerisine haciz tatbik etmemesi lazım. Ancak okuyucumun durumu da fazladan haciz sözkonusu olduğunu gösterdiği için bu hatırlatmayı yaptım. Şimdi geleyim sorunun yanıtına. Bakiye kalan alacaktan tahsil harcı kesilmez. Durum gerektiriyorsa olsa olsa feragat harcı kesilir, onu da alacağından feragat eden öder. Sizin ödemeniz gerekmez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder