Tamer Heper Madde halen yürürlükte
HABERİ PAYLAŞ

Madde halen yürürlükte

Haberin Devamı

6570 sayılı kanunla getirilen 10 yıllık kiracıları çıkarma maddesinde değişiklik oldu mu? Bu madde biz kiracılar için çok ağır. Bu hususta bizi rahatlatacak bir açıklamanız var mı? F.S.

10 yılını doldurmuş kiracıların tahliyesini mümkün kılan madde 6570 sayılı kanunla gelmedi. Tam tersine 6570 sayılı kanunda böyle bir madde yoktu ve 6570 sayılı kanun 2012 tarihinde yürürlükten kaldırıldı. Bunun yerine 6570 sayılı kanunun boşluğu Borçlar Kanunu içinde dolduruldu. Yani şimdi çatılı gayrimenkul kiraları da Borçlar Kanunu’nun içinde. Peki bu açıklama size yetti mi?

[[HAFTAYA]]

Biliyorum yetmedi. Şimdi; yeni Borçlar Kanunu’nun içine, eski 6570 sayılı kanundaki hükümler büyük çapta girdi. Büyük çapta diyorum, zira büyük çapta girmekle birlikte önemli yenilikler de de yapıldı. İşte bunlardan biri de okuyucumun sorduğu sorunun içinde. Bu yeniliğe göre 10 yıllık uzama süresi sonunda kiralayan kiracının tahliyesini talep edebilir. Böyle bir talepte hakimin bakacağı husus ilk kiralandığı yıldan dava açıldığı tarihe kadar 10 yılın geçip geçmediğidir. Bu madde kiracıları mağdur etti mi etmedi mi? Her kuralın iki tarafı var. Burada da bir tarafta kiralayan, bir tarafta kiracı kesimi var. Uzun yıllardır yürürlükte olan 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun münhasıran kiracıları korumak için çıkarılmıştı. Bu mantık önemli bir hataydı. Zira bir kanun sadece bir kesimi korumak için çıkarılmaz. Haklının hakkını teslim etmek için çıkarılır. Yasalar haklıyı korur. Peşinen “Şu kesim haklıdır” denilmez. Bu takdirde karşı taraf her kim ise o yasalarla mağdur edilmiş olur. Bu nedenle şu 10 yıllık tahliyeyi öngören madde tartışılır bir maddedir ve neredeyse ilk defa kiralayanı koruyan bir madde olmuştur ve bugün için herhangi bir değişiklik yapılmadan yürürlüktedir. Ancak sizin gibi kiracı kesiminin büyük çapta reaksiyonu ile karşılanmış olup belki ileride bir değişiklik getirilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder