Tamer Heper Mavzuat çok dağınık
HABERİ PAYLAŞ

Mavzuat çok dağınık

Ben emekli ve yaşlı bir meslektaşınızım. Mesleği bırakalı çok zaman oldu bu nedenle mevzuatı takip edemiyorum. Binamızda enerji tasarrufu için pay ölçer mecburiyeti var deniliyor. Bu gerçekten var mı, süresi nedir? Bir de pay ölçerlerin büyük bir tasarruf sağlamadığı görüşü yaygın bu doğru mu? A.E.

Meslektaşımın isteğini yerine getirmek için enerji tasarrufu ile ilgili yasa, yönetmelik ne varsa baktım. Büyük çoğunlukla sanayi tesisleri için hükümler var. Meskenlere dair çok açık bir hüküm yok. Bazı yerlerde meskenlere dair hüküm var ama yeni yapılacak binalar için önlemler getiriyor. Eski binalar için açık bir madde yok. Eskiler için, yenileme yapılacak ise tadilat projesinde alınacak önlemlerden söz ediliyor.

Haberin Devamı

Yani durduk yerde binada yeni önlemler konusunda bir hükme rastlamadım. Mevcuat çok dağınık, bu nedenle gözümden kaçan yerler olabilir. Bu konuda açık ve net yasa hükmünden bahsedecek konuyu bilen biri bana yazarsa ben de size aktarırım. Ancak mevcut binaların ısı pay ölçerle donatılması konusunda da bir netlik yok.

Kullanımda bazı şikayetlere tanık oldum. Örneğin maddi yönden tasarruf sağlamadığı konusunda şikayetler var.

Özellikle ve önemle sözünü etmek istediğim bir husus da var. Bir binada, binanın tümü ısıtılamıyor ise bağımsız bölümler ısınmaz. Şunu demek istiyorum: Bir bağımsız bölümün üst katı, alt katı veya yanındaki daireler kaloriferini kapatıyor, evde olmadığı için dairesini ısıtmıyor ise bitişiğindeki daireyi ısıtmak mümkün değildir.

Kombiler de bu nedenle iyi sonuç vermedi. Alt kat üst kat soğuk ise aradaki daire asla ısınmaz veya ısınması için iki misli yakıt yakar. Bu nedenle en verimli sistem merkezi sistemdir. Konu bu, meskenler için bir açıklama alırsam size yansıtacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder