Tamer Heper Mevzuatta değişiklik yok
HABERİ PAYLAŞ

Mevzuatta değişiklik yok

Size kira sözleşmemi göndermiş ve “Kiracımı çıkarabilir miyim?” diye sormuştum. “15 senenin sonunda olur” demiştiniz. Bunu benim daha önce ihtarnamemi hazırlayan avukatım da böyle söylemişti ancak şimdi genç bir meslektaşınız “Ben çıkarırım” diyor. Şimdi bu bir güvensizlik değil ama acaba ben danıştıktan sonra mevzuat mı değişti? Bu konuda beni aydınlatır mısınız? ● A.A.

Okuyucumun belgelerini tekrar inceledim. Okuyucum, kiracısını tahliye isteğini, kanunumuza yeni giren 10 yıllık sürenin dolması nedenine dayandırmak istiyor.

Haberin Devamı

Kira sözleşmesini bir kere daha inceledim. Sözleşme beş yıllık, başlangıcı 2007. Şimdi “10 yıl geçmekle kiracıyı çıkarabilirsin” diyenler bir noktada yanılabilir.

★ ★ ★ ★ ★

2007 başlangıç tarihi ve 10 yılın sonunda kiracı tahliye edilebiliyorsa 2018 yılına girdiğimize göre kiracıyı çıkartmak mümkün gibi görünebilir ama iş öyle değil. Yasada uzatma müddetinin 10 yıl olacağından söz ediliyor.

Yani kira süresini hesaba katmayacaksınız, dönem sonundan itibaren 10 yıl sayacaksınız.

Okuyucumun olayında sözleşme beş yıllık. Beş yılın sonundan itibaren 10 yıl sayılacak. Bu da toplam 15 yıl eder. Dolayısı ile okuyucum bu hakkını kullanmak için 15 yılın sonunu bekleyecek. Yani 2023’ü bekleyecek ve 15 yılın sonunda bu nedene dayalı olarak tahliye davası açabilecek.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucuma tahliyeyi sağlayacağını söyleyen meslektaşım belki bu neden dışında bir tahliye nedeni bulmuş ise buna karşı söylenecek bir söz olmaz. Zira hukuki durumu incelemiş, buna karar vermiş olabilir. Ancak sadece 10 yılın geçmiş olması nedenine dayanıyor ise son günlerde mevzuatta bir değişiklik olmadı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder