Tamer Heper Motosikletler için bazı hatırlatmalar
HABERİ PAYLAŞ

Motosikletler için bazı hatırlatmalar

Zaman zaman trafik kurallarını hatırlatıyorum. Bir işe yarıyor mu? Pek zannetmiyorum. Her gün yollardayım, her gün trafiğin daha kuralsız, her gün daha vurdumduymaz aktığına tanık oluyorum ama ben yine de zaman zaman hatırlatma yapayım. ‘Bir nebze yararı olacaksa bile kârdır’ diyorum ve bugün motosiklet sürücülerine hatırlatma yapacağım. Zira zaten perişan olan trafik akışımız, motosikletliler yüzünden perperişan. Şimdi:

***

Motosiklet sürücülerinin bilmediği hususlar: Karayollarında trafik sağdan akar. Araç sürücüleri, araçlarını durumun elverdiği oranda gidiş yönüne göre yolun en sağından, yol çok şeritliyse trafik durumuna göre hızının gerektiği şeritten sürmek, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmemek zorundadırlar. Dikkat edilirse motosiklet sürücülerinin yolu enine kat etmek, diğer araçların önüne atlamak gibi bir serbestlikleri yok.

Haberin Devamı

Her nedense öngörülmemiş! Sonra: Işıklı ve sesli trafik işaretlerine, Karayolları Trafik Kanunu’nda ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde gösterilen kural, yasak, zorunluk ve yükümlülüklere uymak zorundadırlar. Yani motosiklet sürücüleri de kırmızıda duracak, yeşilde geçecek, yayalara geçitte yol verecek, üzerlerine araç sürmeyecektir. Motosikletlerde yerleşim yerlerinde hız sınırı 50 kilometredir.

***

‘Zamanında ürün yetiştireceğim’ diye ters istikametteki yola girmek trafik kurallarına aykırıdır. Bunun geçerli bir mazereti yoktur. Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerin yaya yollarında sürülmesi, sürücü arkasında yeterli oturma yeri olsa bile bir kişiden fazlasının taşınması, bu araçlarla diğer araçlar izlenirken, geçilirken, manevra yapılırken karayolunu kullananların hareketini zorlaştırıcı, tehlike doğurucu davranışlarda bulunulması, sürülmeleri sırasında elde bagaj, paket ve benzerilerinin taşınması yasaktır.

Bu yasaklar benim koyduğum kurallar değil. İlgili yasa ve yönetmeliğin getirdiği yasaklardır. Aksi halde her motosiklet sürücüsü kazayı tadacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder