Tamer Heper Nafaka ve tazminat söz konusu
HABERİ PAYLAŞ

Nafaka ve tazminat söz konusu

Haberin Devamı

Eşimden bu yıl boşandım. Evimizi yüzde 50 hisse itibarıyla paylaştık. Ben evden ayrıldım, eşim o evde oturmaya devam etti. Ben çocuklarımla bir daire kiraladım, halen kira ödüyorum. Yani geçim kaynağım çok sınırlı. Ancak eşimin oturduğu evden gelir elde etmek zorundayım ama tabii ki kiraya da veremiyorum. Bir çözüm yok mu? S.A.

Eşinizden bu yıl boşanmışsınız, boşanmakla maddi zarara uğrayacaksanız eşinizden nafaka talep edebilirdiniz, bu bir. İkincisi, iki çocuğunuz olduğunu söylüyorsunuz ve bunlar okuyor. O halde çocuklarınız için iştirak nafakası talep edebilirsiniz. İştirak nafakası çocuklarınızın ihtiyacının yaklaşık yarısı kadar olacaktır.
Ayrıca yüzde 50’sine sahip olduğunuz evde oturan eski eşinizden, bu yerin aylık kirasının yüzde 50’sine denk gelecek biçimde bir tazminat yani ecr-i misil talep edebilirsiniz. Zira burada eski eşiniz oturmasaydı siz kirasının yüzde 50’sinden istifade edecektiniz, şimdi bundan mahrumsunuz. O halde eşiniz bunu tazmin edecek. Muhtemeldir ki bu anlattıklarım sonuçlandığında maddi yönden rahatlayacaksınız. Bu arada bir eleştiri yapma ihtiyacını da duyuyorum.
Halen bizim mahkemelerimiz çalışma gücü ve imkanına sahip kadınlar çalışmadığı için eski kocalarına nafaka bağlama yönünde karar veriyor. Gerekçe kadının çalışmayıp muhtaç duruma düştüğü. Pek çok kadın kaçak çalışıp para kazanıyor, bir de nafaka alıyor. Oysa nafaka kararı verilirken kadının çalışma imkanının göz önüne alınması şarttır, aksi halde bu kararlar hukuki hatadır.

Otopark ortak alandır
14 daireli bir binada iki dairem var. Araç parkında tüm araçları alacak kadar yer yok. Ben geç geldiğimde parketmiş araçların arkasına parkettiğimde ertesi sabah erkenden ‘aracını çek’ diye uyandırılıyorum. Araçların parkı için adil bir çözüm yok mu? S.Ö.

Yasamıza göre ortak mahallerden tüm bağımsız bölüm malikleri amacına uygun olarak kullanmak kaydı ile yararlanır. Otopark da böyledir. Tüm bağımsız bölüm malikleri buradan araç parkı için yararlanır. Dolayısı ile ana kural, erken gelen aracını park eder.
Ancak proje safhasında araç park alanı bağımsız bölümlerin eklentisi olarak gösterilebilir ve bu halde araç park alanı bağımsız bölümün eklentisi haline gelir. Bağımsız bölüme malik olan araç park alanının da bağımsız bölümünün eklentisi olarak kullanma hakkına sahip olur. Böyle bir tahsis yok ise ortak mahalleri herkes amacına uygun kullanır yani kısaca önce gelen park eder.

Kayıtlar düzeltilir
1989 yılında Bulgaristandan ailece geldik. Ben evliydim sonra boşandım. 1991 yılında ise nüfus kayıtları bir iş için çıkarıldığında benim babamın nüfusunda olmadığım görüldü. Bunu nasıl düzeltiriz? S.İ.

Nüfus kütüklerinde değişiklik yapılabilmesi ancak mahkeme karı ile olur. Sizin nüfusunuzda geldiğiniz tarihte hatalı bir yazılım var gibi görünüyor. Bunu düzeltmek için bulunduğunuz yerdeki asliye hukuk mahkemesinde dava açacak ve nüfus kayıtlarının düzeltilmesini isteyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder