Tamer Heper Nakiller insanlık onuruna aykırı
HABERİ PAYLAŞ

Nakiller insanlık onuruna aykırı

Tutukluların, cezaevi nakil araçlarından şikayeti var. Bunlar daha insancıl hale getirilemez mi? ? M.B.

Cezaevi nakil araçları yurt çapında belli tipe sahiptir. Her ilin kendine has modeli yoktur. Ancak bugün ben de artık bu olaya bakma zamanının geldiğini düşünüyorum. Zira rink araçlarının artık çağdaş bir hale getirilmesi gerekmektedir. Sorunuzda çok haklısınız, bir insan nakli için asla uygun ve çağdaş değildirler. Tutuklu veya hükümlü olsun, insan olma nedeni ile her zaman yani ölene kadar vazgeçilemez hakları vardır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Her şeyden önce insanca yaşam hakları vardır. Birtakım özgürlüklerden mahrum olmak farklı bir şey, insan olmaktan kaynaklanan hakları kullanmak farklı bir şeydir. Örneğin ceza hukuku prensiplerinden biri de insanlara onur kırıcı cezalar verilemeyeceği yönündedir. Onur kırıcı ceza verilemeyen bir insana onur kırıcı bir yaşam ortamı hazırlanabilir mi? İşte bu cezaevi araçları artık onur kırıcı bir hal almıştır. Her yanı metallerle kaplı bir hücre biçiminde nakil insan orununa yakışmamaktadır. Kaçmayı önlemek bunun için tedbir almak farklı, çelik bir hücrede havasız, sağlıksız, bir mal gibi nakletmek farklı bir şeydir.

Eski alışkanlıkları terk edip çok şeyi güncel hale getirmek o kadar zor olmasa gerek, bu araç içinde sıkışık şehir trafiğindeki nakli, hatta ve hatta kilometrelerce süren şehirlerarası yolculuğu düşündüğünüzde bu yolculuk kabul edilebilir bir şey değildir. Böyle sağlıksız bir nakil esnasında birkaç tutuklu vatandaşın bir kaza sonucu yanarak öldüğünü unutmayalım. Tutuklu ve hükümlü devlete emanettir ve bazı özgürlüklerinden yoksundurlar ama insan olma onurunu taşımaktadırlar. Nakiller de artık insanca olmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder