Tamer Heper Ödeme için karar lazım
HABERİ PAYLAŞ

Ödeme için karar lazım

Haberin Devamı

48 bağımsız bölümlü bir sitede oturmaktayım. Yöneticimize ücret ödeniyor. Oysa kat malikleri kurullarında böyle bir karar alınmamış. Yersiz ödenen bu parayı geri alabilir miyiz? ● H.O.

Kat Mülkiyeti Yasası’na tabi yapılarda yönetici için kat malikleri kurulunda bir ücret tayin edilebilir. Böyle bir karar varsa buna uyulur. Ancak okuyucum böyle bir karar olmadığını yazmış. Bu gibi hallerde yönetici mutad ortak giderlerin yarısına katılmaz.

Burada dikkat çeken husus ortak giderlerin mutad olanlarıdır. Yani ekstradan bir gider kalemi ortaya çıkarsa örneğin kazan değişecek ise mutad giderlerden değildir, yönetici bunun giderine herkes gibi katılır. Mutad gider periyodik olarak her ay yapılan giderdir.

Okuyucumun olayında ise bunun dışında bir ücret ödenmesi söz konusudur ki karar alınmadığı sürece ücret ödenmez.

ACABA DEĞER Mİ?

Peki ödenmişse ne olur? Bir bağımsız bölüm maliki, fazladan ödenen bu paranın kendi bağımsız bölümünün arsa payına tekabül eden kısmını geri isteyebilir veya ödeyeceği ortak giderle mahsuplaşabilir. Ancak uygulamada yönetici tarafından eksik ödeme iddiası ile yeni bir ihtilafa neden olabileceği için ben mahsup etmeyi pek tavsiye etmiyorum.

Geri alınması yolunda öneride bulunuyorum. Ancak burada da düşünülmesi gereken husus yukarıda açıkladığım nedene dayanıyor.

O da şu: 48 bağımsız bölümlü bir siteden söz ediyoruz. Yöneticiye ödenen bedel çok büyük değil ise bu 48 haneli sitede okuyucumun arsa payı oranında iade istenildiğinde acaba kaç lira eder?

Yani hukuki bir ihtilafa girmeye birtakım yeni masraflar yapmaya değer mi? Acaba bundan böyle ödenmemesi için girişimde bulunmak daha mantıklı olur mu? Okuyucumun bunların bir muhasebesini yapmasını önereceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder