Tamer Heper Ödemekten kaçınamayacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Ödemekten kaçınamayacaksınız

Haberin Devamı

65 lira aidatı olan bir sitede daire satın alıyorum. Ancak yaz aylarında havuz sauna vs. devreye girecekmiş. Bu tarihlerde de aidat aratacakmış. Biz yaşlı insanlarız, havuza, saunaya girmeyiz. “Biz bunları istemiyoruz” dersek yüksek aidattan kurtulur muyuz? H.A.

Önce aylık 65 liralık aidatı olan bir daire bulduğunuz için sizi kutlarım. Ben artık bu rakam civarında aidat alan site kalmadı biliyordum. Ne mutlu size. Ancak öyle bir siteden de söz ediyorsunuz ki yüzme havuzlu, saunalı vs. Hele böyle bir sitede 65 lira aidat sanki ya size yanlış aktarılmış veya siz rakamı yanlış anlamışsınız gibi geliyor bana.

[[HAFTAYA]]

Neyse diyelim ki doğru, ancak havuz vs. devreye girdiğinde aidat da aratacak ise buna siz de katılacaksınız. Zira kanunumuzda bağımsız bölüm maliklerinin ortak alan veya tesisi kullanmadıkları veya konumları itibarıyla kullanma ihtiyacı bulunmadığı iddiası ile ortak gideri ödemekten kaçınamayacağı hükmü var. Dolayısı ile siz yazın devreye girecek tüm ortak tesisleri ister kullanın ister kullanmayın bu tesislere ait ortak gidere veya aidata katılacaksınız. Elbette o zaman da aidatın ne olacağını tahmin etmek mümkün.

Bu hüküm geçersiz

İki ay üst üste kirasını ödemeyen kiracı otomatikman çıkarılıyormuş. Bu doğru mu? İşlem nasıl yapılıyor? L.M.

Doğrusu haberler nasıl böyle çabucak yayılıyor şaşıyorum. Gördüğüm kadarı ile birileri kira sözleşmesi yaparken maddeler arasına böyle bir hüküm getirmiş. Bu hüküm birden bire herkese yayıldı ama hangi yolla yayıldı, nasıl yayıldı anlayamadım gitti. Böyle bir tahliye nedeni ve otomatikman çıkarma diye bir şey yok. Bu hayali. Ama olsun yayıldı ya, herkes buna sarılıyor. Tahliye nedenleri arasında ‘iki ay üst üste kirasını ödemeyen kiracı otomatikman çıkarılır’ diye bir şey yok. Bir benzeri var, o da şöyle: Kiracı bir dönem içinde iki defa haklı ihtara muhatap olursa dönem sonunda tahliyesi istenebilir. Ancak bu, sorulan soru ile aynı değil. Kiracı herhangi bir ay kirasını ödemesi gereken tarihte ödemezse kendisine bir ihtar gönderilir. Ödemesi için 30 gün süre verilir. Kirasını 30 günde ödemezse hemen tahliyesi talebi ile dava açılır. Şayet 30 gün içinde öderse tahliye talebi ile dava açılamaz. Sonra bir yıl içinde yine kirasını zamanında ödemezse ikinci bir ihtar gönderilir. Böylece elde iki haklı ihtar olur. Gayrimuayyen zamanlarda elde bulundurulan bu iki haklı ihtar, dönem sonunda kiralayana tahliyeyi talep etme hakkı tanır. Mesele budur. Sözleşmeye yazılan peşpeşe iki ay kira ödenmemesi otomatikman tahliye nedenidir sözü de geçersizdir. Zira tahliye nedenleri kanunda belirtilmiştir, bunların dışında tahliye nedeni ihdas edilemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder