Tamer Heper Önce şekle bakılır
HABERİ PAYLAŞ

Önce şekle bakılır

Haberin Devamı

Babamızın 32 dönüm toprağı vardı. Ölmeden 20 dönümünü kardeşlerimizden birine ‘ölene kadar bakma’ şartı ile vermiş. Biz altı kardeşiz, bu durumda ben dava açmak istiyorum ancak maddi imkanlarım çok elverişli değil. Böyle bir dava açabilir miyim, yardım alabilir miyim? ● Y.U.

‘Ölünceye kadar bakma sözleşmesi’ diye bir şekil vardır. Bununla bakıma muhtaç biri kendisine bakacak biri ile sözleşme yaparak ona mallarından bir kısmını bırakır. Bunu sözleşme anında da devredebilir, ölümünden sonrası için de bırakmayı taahhüt edebilir. Ancak bunun da birtakım şartları var.

Mesela bu sözleşme miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça geçerli olmaz. Bu, sözleşmenin şekil şartıdır. Bir de diğer mirasçılara karşı hileli yol olmak üzere tatbik edilebilir. Bunun için de bakım alacaklısının yani olayınızda babanızın gerçekten bakıma muhtaç durumda bulunuyor olması lazım.

Zira gerçekte bakıma muhtaç olmayıp da, ölümünden sonra diğer mirasçıların birtakım itirazları olmasın diye bir bağış yapmaktansa, bir ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapıldığı görülebilmektedir.

'BARO'YA BAŞVURUN

Olayınızda bu şartların incelenmesi lazım. Ancak bu şartlar bir hukukçu tarafından incelenmeli. Sonucuna hukuk bilgisi içinde varılır, basit bir iş değildir. Maddi imkansızlıktan bahsettiğinize göre bir avukata ücret verme gücünüzün olmadığını anlıyorum. Şayet maddi yönden muhtaç olduğunuza dair bir belge sunarsanız barolar size avukat tayin edebiliyor. Bu hususu bulunduğunuz ilin barosu ile irtibat kurarak halledebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder