Tamer Heper Önlem var ama etkili değil
HABERİ PAYLAŞ

Önlem var ama etkili değil

Dairemin üst katında oturan kiracı 24 saat gürültü yapıyor. denilebilir ki hiç mi uyumuyor? neredeyse evet. Zira masa sandalye çekmesi, mahiyeti belirsiz gürültüler yapması bir yana ayağına giydiği terlik-pabuç her ne ise takunya gibi, her adımı bizim katta. anladığım kadarı ile tek başına yaşayan bu kişi burayı atölye olarak kullanıyor. ne kadar rica ettiysek, yöneticiye ne kadar bildirdiysek sonuç alamadık. bundan kurtuluş yok mu? ● A.G.

Değerli okuyucum, çok zaman yazdım, her şey karakolla mahkemeyle olmuyor. Asıl mesele eğitim. Toplu yaşama kültürü. Bizler bunu bir türlü veremedik. Sırf bunun için yasa çıkardık, ne fayda, toplumda başkasını rahatsız etmeden yaşama alışkanlığı yoksa yasa ne yapsın? Ama elbette şu sorulabilir: Yasa müeyyide uygularsa insanlar bu kadar duyarsız kalamaz. Cezadan çekinir. İyi ama yat kalk ceza ver bu da iyi bir sistem değil ki.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bizim yasamızda birkaç önleyici madde var ama etkisiz. Mesela mahkemeye başvurup rahatsız edici davranışın önlenmesini talep edebilirsiniz. Mahkeme karar verir, dairedeki buna bir yıl müddetle yine uymaz ise bu halde o dairenin mülkiyetini diğer daire sahiplerinin alma hakkı doğar. Ancak buna karşı birtakım engeller de var. Örneğin madde bağımsız bölüm malikinin davranışı için getirildiği gibi böyle bir dava açmak için kat malikleri kurulu kararı arıyor.

★ ★ ★ ★ ★

Bir de Türk Borçlar Kanunu’nun 316’ncı maddesi var ki kiracı kiralananı sözleşmeye uygun biçimde kullanma mecburiyetindedir. Buna aykırı davranır ve bina içinde oturanlara gerekli saygıyı göstermezse kiracıya bu konuda yazılı olarak ihtarda bulunularak en az 30 gün süre verilir ve sonunda rahatsız edici davranış devam ederse sözleşmesi fesholunur. İyi ama bu hakkı da kiralayan kullanır.

Bir nokta daha var, bu yer mesken ise ve işyeri olarak kullanılıyor ise eski hale getirilmesi, aksi halde tahliye talep edilebilir. İşte durumunuz bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder