Tamer Heper Örnek olsun
HABERİ PAYLAŞ

Örnek olsun

İşyerinde çalıştığım patronum maddi sıkıntıya düşmüş. Bana bir teklifte bulundu ve benim adıma şirket kurdu. Ben de kabul ettim ve bizim şirket adına çekler yazdı, piyasaya dağıttı. Tabii bunlar da karşılıksız çıktı. Hakkımda haciz kararları alındı ve şimdi bu borcun altında kaldığım gibi karşılıksız çekten takip altındayım. Nasıl kurtulacağım? H.S.

Anlattığınız olay bir tek sizin başınızda olan bir olay değil. Bunu son zamanlarda çok yaptılar. Adına şirket kurulan kişiler de şirket sahibiyiz diye bir de patron havasına girdiler. Ancak tabii ki kazın ayağı öyle değil. Bu bahsettiğim kişiler de sonra zor durumda kaldı ama sizin kadar değil. Çünkü, verdiğim örneklerdeki kimseler adına şirket kuruldu. Şirketlerde şirketin borcu için (kolektif şirket hariç) ortakların şahsi malvarlığına başvurulmaz. Ancak yazılan çek varsa imza sahibi bunun cezai sonucuna katlanır. Şayet çek yoksa önemli bir problem de yaşanmaz. Ancak sizinkinin farklı olduğunu görüyorum. Sizin adınıza firma kurulmuş, zira tek kişilik bir şirket olmaz. Bu halde de tüm borçtan şahsen sorumlu olursunuz. Çek keşidesine gelince elbette bunu siz imzaladıysanız cezai sorumluluk da size ait. Doğrusu şirketinizin türünü öğrenin, bir hükmi şahsiyeti olar şirket mi? Örneğin bir limited şirket mi, yoksa şahsi bir firma mı? Şirket ise en azından borçtan kurtulursunuz. Şahsi firma ise bu da üstünüze kalmış. Bu geniş açıklamayı da diğer okuyucularıma örnek olsun diye yaptım.

Haberin Devamı

Daha vaktiniz var

Babam bu yıl vefat etti. Noterde vasiyetname yapmış. Bu ayın 17’sinde vasiyetname açıldı, malvarlığını kardeşimize bırakmış. Sağlık raporu var ama pratisyen hekim tarafından verilmiş. Vasiyetnamede tanık ise damadı. Bu vasiyetname geçerli mi? Mahfuz hissemizi alabilir miyiz? Ş.K.

Önce rapor konusu. Bir kimse hukuki işlem yaparken normal bir insan olarak kabul edilir. Ancak resmi işlemi yapan memur işlemi yapan kimsenin hukuki işlem yapamayacak durumda biri olduğunu görürse o işlemi yapmaz. Ancak memur doktor değildir, bariz bir aksaklık varsa bu yola başvurur. Bariz bir aksaklık yoksa işlemi yapar ama sonradan akli denge konusunda bir iddia olursa bu iddia incelenir. Yani vasiyetnamede pratisyen doktorun raporunun bulunuyor olması işlemi geçersiz kılmaz. Ancak akli dengesinin bulunmadığı yolundaki iddianın ispatlanmasına da mani değildir. Şayet aklı dengesi yerinde değildir deyip bu ispatlanırsa vasiyetname iptal olunur. İptal sebebinin öğrenilmesi tarihinden itibaren iptal davası bir yıl içinde açılabilir. Soruda bir nokta daha var. Tanık meselesi. Noterde yapılacak bir vasiyetnamede iki tanık gerekir. Tanıklar yakın akrabadan olamazlar. Örneğin miras bırakanın altsoyunun eşi de tanık olamaz. Oysa sizin olayınızda kardeşinizin damadı tanık. Yani babanızın altsoyunun eşi. Bu halde de vasiyetnamenin iptali talep olunabilir. Şayet vasiyetname iptal olunursa mahfuz hissenizi değil miras payınızı alırsınız.

Haberin Devamı

Biraz bekleyin

Bir televizyon işletme şirketinden yazı aldım. Benden üyelik nedeni ile 600 TL olan borcumu ödememi istiyorlar. Buna, benim aboneliğim olmadığı şeklinde yanıt vermeme rağmen ikinci bir yazı aldım aynı içerikli. Bulunduğum beldede altı kişiye daha böyle bildirim gelmiş, yaptığımız itirazı ise önemsemediler. Buna karşı ne yapabilirim? T.Ç.

Haberin Devamı

Siz abone değilseniz elbette ödeyeceğiniz bir para da yoktur. Ancak bir ihtimal, hüviyetiniz birilerinin eline geçti de sizin adınıza abone mi oldular diye düşünüyorum. Ancak bu düşüncemin de biraz uzak ihtimal olduğunu düşündüm. Aynı beldede altı kişinin daha aynı durumda olduğunu söylediğiniz için bu kadar da olmaz diyorum. Peki ne yapacaksınız? Gördüğüm kadarı ile size bir mektup gelmiş, siz de buna karşı itirazlarınızı bildirmişsiniz. Bu mektup icradan gelmediği sürece bir önemi yok. Ancak bir gün icradan gelirse takibe yedi gün içinde itiraz edin takip dursun. Takibin yürümesi için karşı tarafın dava açması şarttır. Bu dava sırasında da abonesi olduğunuzun ispatı karşı tarafa ait olacaktır ki, bunun için yazılı bir abonelik sözleşmesi ibrazı gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder