Tamer Heper Ortaklık her yerde
HABERİ PAYLAŞ

Ortaklık her yerde

Tarla gözüken hisseli arsamdan şuyulandırma geçirildi. 2 dönümden aşağı tek tapu verilmez dediler ve beni 17 hissenin bulunduğu 6 dönümün içinde gösterdiler. Ben 250 metrekare kalan yerimi bu 6 dönümün içinde ‘burası benim’ diye çevreleyebilir miyim? ● O.Y.

Şuyulandırma demek ortaklık demek. Bir gayrimenkul şuyulandırılıyor ise ortak mülkiyet kuruluyor demektir. Belli alanı kaplamayan parsellere müstakil tapu verilemediği gibi arsa durumunda olan parsellere de belli alanın altında ise imar durumu verilmez. Dolayısı ile bu parsellere inşaat yapılamaz.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

İmar durumu alabilmek için yandaki parselle birleştirilir yani şuyulandırılır ondan sonra imar durumu verilir. İyi ama şuyulandırmak bir çözüm müdür? Hayır değildir. Ortaklıklar her zaman problemlidir. İşte okuyucumun sorusu problemin ilk adımıdır. Diyor ki “Benim alanım belliydi. Şimdi ben bu alanın etrafını çevirip ‘burası benim’ diyebilir miyim?” Ne yazık ki yanıtım olumsuz olacak. Ortaklıklarda ortakların yerleri belli değildir. Her ortak gayrimenkulün her yerine sahiptir. Bir ortak “Benim payım belli bu payı kendime ayırdım” diyemez. Okuyucumun konumunda olan biri şuyulandırmadan önce kendi malına sahipken şimdi tek başına sahip değildir. Ortaklarla birlikte hareket etmek zorundadır.

★ ★ ★ ★ ★

Örneğin bir inşaat yapmak istese ortakların iznine muhtaçtır. Bu durum da elbette rahatsız eder. Ancak bir miktar bu işlemin yapılmasında da doğruluk payı vardır, zira tarla vasfında olan arazinin tarla olarak işe yaraması için belli alanı kaplaması, arsanın oturulabilir bina yapılabilmesi için de belli alanı bulması gerekir. 30 metrekarelik bir arsaya bina yapamazsınız. Onun için şuyulandırma gereği duyulmuştur ama her güzelin bin huyu vardır ya işte bu huylu güzeldir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder