Tamer Heper Özel hayata müdahale
HABERİ PAYLAŞ

Özel hayata müdahale

Haberin Devamı

Büyük bir firmada üst düzey yöneticiydim. Birileri benim için üst yönetime, çocuk aldırdı vs. gibi bilgiler aktarmış . İşime son verildi. Bu durumda ne yapabilirim? N.N.

İnanılmaz şeyler yaşanıyor. Deyin ki çocuk aldırdınız, sizin şirketin yöneticisine ne? Bu iş o kadar şahsi bir iş ki aile içini ilgilendirir, o kadar. Bir insanı işinden çıkarmaya kadar giden bir iş midir? Asla değildir. Ancak zihniyet o kadar sakat ki artık insanların çok özel cinsel hayatına dahi karışanlar var. Endişe verici.

[[HAFTAYA]]

Üstelik iddianın gerçek olup olmadığı da meçhul. Bu konuda hiçbir araştırma yapılmamış. Benim yanıtım, iddianın doğru olduğu varsayımı üzerine, olur ya, kime ne? Hele hele aldırma işi yasal süresi içinde yapıldı ise. Okuyucum çalıştığı işyerini yazmamış. Şayet özel bir şirket ise birtakım hakları var elbette. Bunların başında iş mahkemesinde işe iade davası açmak, duruma göre kıdem ve ihbar tazminatı istemek gibi.

Bunun dışında işten çıkarılması çok özel hayatı bahane edilerek örneğin çocuk aldırdığı veya bunun gibi özel hayata müdahale anlamı taşıyan nedenler varsa manevi tazminat talep hakkı dahi var. İşyeri resmi bir kurum ise bu halde de alınan kararın iptali talebi ile idari dava açma imkanı var. Karar iptal olunabilir.

Okuyucumun mektubu sair konularda biraz daha detay içeriyor. Ancak kimliğinin belirlenmemesi için ben sorusunu kısa tuttum. Anlatımı içinde, konu hakkında tanıkları olduğunu da söylemiş. Gerek iş mahkemesinde ve gerekse idari davada elbette bu tanıklarından yararlanılır. İşin içinde cezai bir durumda var. Bunun için yine tanıklardan yararlanmak kaydı ile cumhuriyet savcılığına şikayette bulunmak mümkündür, sonuç alınabilir. Bir de aklıma takılan bir husus var.

Şimdilerde bazı çalışanların, birtakım nedenlerle işyerinden uzaklaştırılma faaliyeti var. Bunun için “Gözünün üstünde kaşın var” denilip işine son veriliyor. Böylece yönetimin kendi yandaşlarına iş alanı açılıyor. Çıkarılan işçinin işine iadesi davası açılsa bile bu dava süreci uzun sürüyor, sonuçta da dava kazanılınca “Yerine başka işçi alındı” diye mahkemenin belirlediği tazminat kendisine ödeniyor ve iş kapatılıyor. Okuyucumun durumu için bu mantık bana daha yakın geliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder