Tamer Heper Probleminiz büyük değil
HABERİ PAYLAŞ

Probleminiz büyük değil

Problemim kiracım ile. Kiracım kiralarını ödüyor da apartman aidatını ödemiyor. Bir de sözleşmemizde elektrik, su, gaz saatlerini kendi adına açtıracağı yazılı ama kendi adına açtırmıyor. Ne yapabilirim? S.D.

Önce sizi biraz teselli edeyim. Ne mutlu size ki kiralarını ödeyen bir kiracıya denk gelmişsiniz. Son aylarda kirasını ödemeyen kiracı sayısı o kadar arttı ki inanamazsınız. Sizin kiracınız kira dışında borçlandığı için, ona ihtarname gönderin, tahliye edersiniz diyemeyeceğim. Ortak gider borcu temerrüde esas olmaz. Ancak ortak gider borcundan hem malik hem kiracı birlikte sorumludur. Bu parayı siz ödersiniz sonra kiracınıza rücu edersiniz. Su, gaz, elektrik sayacına gelince. Sizin kiracınız bugün binaları kullanıyor. Anladığım kadarı ile sizin yaptığınız sözleşme ile bunlar açılmış ve kiracınız kullanıyor. Sözleşmenizde bunların kiracı tarafından açtırılacağı hükmü varsa tabii ki siz önce bunları kapatacaksınız ki kiracınız kendi adına sözleşme yaparak açtırsın. Yani demek istiyorum ki siz ilgili kurumlarla sözleşmenizi feshedin, sonra kiracı gidip sözleşme yaparak bunları açtırsın. Görüyorsunuz probleminiz çok büyük değil.

Haberin Devamı

Karar için süre yok

Bundan yarım asır önce 23 bin metrekarelik bir arazi büyük anneme sözlü olarak verilmiş. Veren ölünce mirasçıları burayı satmış, sonra bunlar bizi çıkartmak istedi. Dava açtık, dava uzun sürdü ama 10 yıl sonra mahkeme bu yerdeki evin bizim olduğuna karar verdi. Ancak ev arazinin ortasında. Bize bu yeri de satın dedik, satmadılar. Şimdi etrafı başkasının, ortası bizim. Binaya girip çıkmakta bile sıkıntı yaşıyoruz. bu mahkeme kararının bir süresi var mı? 10 yıl geçmekle süre bitebilir mi? S.A.S.

Doğrusunu isterseniz size ne diyeceğimi bilemiyorum. Bir ev, başkasına ait arazinin ortasında, araziden bağımsız sizin olduğuna dair karar nasıl verilir. Bunu tam olarak anlamak için mahkeme kararını incelemek şart. Ancak size söyleyebileceğim şunlardır. Bir mahkeme kararı on yıl geçmekle geçersiz olmaz. Bu mahkeme kararı devamlı geçerlidir. Arazi size satılmıyor olabilir. Şayet mahkeme kararında arazide bir ortaklık kuruldu ise sizin ortaklığın giderilmesini talep hakkınız var. Yine arazinin ortasında kalmakla, yola çıkış için irtifak hakkı tesisi yani geçit hakkı talep imkanınız var. Ancak bütün bunlar yapılırken bir hataya meydan vermemek için sözünü ettiğiniz mahkeme kararının bir hukukçu tarafından incelenmesi şarttır. Girişimler bundan sonra olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder