Tamer Heper Saklı payınız var
HABERİ PAYLAŞ

Saklı payınız var

Babam ikinci eşine, almış olduğu araziyi tapuda devrediyor. Şimdi babam vefat etti. Benim tenkis talep hakkım var mı? H.Ö.

Miras bırakanın ölmeden önce, mahfuz hisseli mirasçıları mirastan mahrum bırakma amacına yönelik tasarrufları tenkise tabidir. Daha önce yazılarımı okumayanlar için kısa bir açıklama yapayım.

[[HAFTAYA]]

Mahfuz hisse, mirastan mahrum bırakılamayacak yakın akrabaların miras payı içinde dokunulamayan hissesidir. Bunlar eş, evlat ve anne-babadır. Bunların miras içinde dokunulamayan payları vardır. Okuyucumun aktardığı olayda, okuyucum babasının mirasçısı olmakla mahfuz hissesi yani dokunulamaz saklı payı vardır. Babası da bir bedel almadan arsayı ikinci eşi adına tescil ettirdiğine göre okuyucum miras payından mahrum kalmıştır. Bu halde mahfuz hissesini talep imkanına sahiptir. Mahfuz hisse, evlat için miras payının yarısıdır. Dolayısı ile okuyucum mahfuz hissesinin kendi adına tescili talebi ile dava açabilecektir. Bunun için süre ölümden itibaren bir yıldır. Okuyucumun babası Eylül ayı başında vefat etmiş. Bu durumda tenkis talebi için süre de geçmiş değildir. Sonuç olarak okuyucumun mahfuz hissesinin adına tescili talebi ile dava açması mümkündür ve bunun için öngörülen süre geçmiş değildir. Şayet tek çocuk ise adına tescil olunacak pay da oldukça büyüktür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder