Tamer Heper Şerh koyma imkanı yok
HABERİ PAYLAŞ

Şerh koyma imkanı yok

Annemle babam boşanmış durumda, babamız ikinci evliliğini yaptı, kendisine ait bir dairesi var. Bu daireyi ikinci eşinin üzerine yapmaması için tapuya şerh koydurabilir miyiz? ● Ö.Ç.

Bizde kural herkesin malından dilediği gibi tasarruf etmesidir. Bu tür tasarrufların sınırlandırılması istisnai durumlarda mümkündür. Mesela bu istisnai durum 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanunu’muzda aile konutu kavramı ile yasalarımıza girdi.

Bir ailenin birlikte ikamet ettiği meskene aile konutu denildi ve malikinin tasarruf hakları kısıtlandı. Bunun dışında bir şeye malik olanlar bundan diledikleri gibi tasarruf ederler, kural budur.

Haberin Devamı

Babanız da sahibi bulunduğu daireyi yeni eşine devredebilir. Ancak burada da ilerisi için bir hukuki problem doğabilecektir. O da babanızın vefatından sonrası içindir.

Zira yapılacak mülkiyet devri siz evlatlarından mal kaçırma amacına yönelik ise bu halde devrin iptalini ve miras paylarınızın adınıza tescilini talep edebileceksiniz. Tabii böyle bir durumda da devrin, mirasçılardan mal kaçırma amacına yönelik olduğunun ispatı gerekecektir.

Çoğunlukla gerçekte yapılan devir bir bağış şeklinde olduğu halde tapuda satış gibi gösterilir. İşte böyle bir durumda işlemde muvaza vardır ve tapu kayıtlarının iptali ile miras paylarının adınıza tescilini talep imkanı doğar.

Ancak bu yukarıda söylediğim gibi babanızın vefatından sonrası için yapılabilecek bir hukuki işlemdir, kendisi hayatta iken evlatlarının böyle bir şerh koyma imkanı yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder