Tamer Heper Şikayetler yoğun
HABERİ PAYLAŞ

Şikayetler yoğun

Haberin Devamı

Yeni İcra İflas Kanunu’na göre borçlunun malları haczedilemeyecek, yed-i emine teslim edilemeyecekmiş? Peki buna karşın alacaklılara alacağını tahsil için yeni imkanlar tanınıyor mu? Yoksa borçluları kurtaralım, alacaklılar başının çaresine baksın mı deniliyor? Ticari hayat alış verişle döndüğüne göre ve alacaklı olan borçludan devlet eli ile alacağını alamayacağına göre bu ticari hayat nasıl dönecek? Y.A.

Bu soru tek değil, bu konuda soru yağmuruna tutulmuş bulunuyorum. Hatta bazı okuyucularım yasayı ben değiştirecekmişim gibi bana hiddetleniyor. Oysa günahımı almasınlar, borçludan en seri şekilde paranın tahsili gerektiği kanaatinde olan biriyim. Ancak zaman zaman şunu da söyledim. Tatbikatın içinden biri olarak eskiden alacaklı, borçlunun ev eşyasını haczedip sattırabiliyor, alacağını alabiliyordu. Bugün ikinci el eşya artık satılmıyor. Düşünün ki haczedilen bir koltuk, icra yolu ile satılmaya kalksa kaç kişi bunun için ihaleye girer, kaç para verir.

[[HAFTAYA]]
Ancak bu olay bugün böyledir, yarın şartlar değişir bunların da alıcısı çıkar. Söylemek istediğim bugünkü durum örnek alınarak hacizlerin engellenmesi doğru değildir. Yapılacak her türlü değişiklik için işin içindeki uygulayıcılardan fikir alınmalıdır. Bu işler, işi hiç adliyeye düşmemiş, masa başı çalışanlarca yapılamaz. Bunu yapacak kişiler tatbikatın içinden olmalıdır. Yine yapılacak değişikliklerde veya getirilecek yeni yasalarda tek kesim korunmamalıdır. Her kesim korunmalıdır. Tek kesimin korunduğu yanlış uygulamalar vardır. Bunlardan biri şudur: Vatandaş, kendi borçlusuna ihtarname gönderip onu temerrüde düşürmek isterse gönderdiği ihtarname mutlaka karşı tarafa tebliğ edilmelidir ki bir sonuç elde edilsin. Ancak yasa ile bankalar bundan muaf tutulmuştur. Bankalar ellerindeki adrese ihtarname gönderir, ihtarname tebliğ edilemeden geri dönse dahi bu tebligat yapılmış addolunur. Şimdi burada eşitlik var mı? Bunlar yanlış şeylerdir. Banka bir ticari şirkettir, sair şirketlerden ne farkı vardır ki diğerlerine ve sade vatandaşa bu imkan tanınmıyor? İşte şimdi de alacaklıları bertaraf etmek gibi bir hata yapılıyor, ben de okuyucularımın şikayetlerini aktarmış, görüşlerine tercüman olmuş olayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder