Tamer Heper Sırada başka Özgecanlar var
HABERİ PAYLAŞ

Sırada başka Özgecanlar var

Haberin Devamı

Özgecan isimli kızımızın öldürülmesi ile birlikte, mahkemelerce verilecek cezanın indiriminden söz ediliyor. Nedir bu indirim? Böyle bir katile nasıl uygulanır? L.B.

Türkiye, inanılmaz bir vahşete tanık oldu. Bu olay ilk değil, hiç tereddütsüz son da değil. Ancak anlatılanlar o kadar kan dondurucu ki neticede toplumu harekete geçirdi. Olayın üzüntü verici cepheleri çok. Birincisi, bugüne kadar pek çok kadın öldürüldü, tecavüz edilmek istenildi, küçücük çocuklar taciz edildi ama toplumda bu kadar reaksiyon görülmedi.

[[HAFTAYA]]

Bence işin utanç verici yönlerinden biri bu. Toplum süreç içinde bazı şeyleri kanıksıyor. Ancak Özgecan’ın katlinde bu reaksiyon görüldü ki galiba nihayet bir kesim uyanıyor. Diğer kesimin uyanması için daha zaman lazım. Bu işin toplumsal yanı. Bir de okuyucumun sorduğu hukuksal yanı var. Evet bizim kanunlarımızda böyle bir indirim meselesi var. Ben bu konudaki yanlışlığa dikkat çekmek için yıllardır yazarım, “İyi hal indiriminin anlamı nedir?” diye ama hiç kimsenin dikkatini çekmez. Dikkat çekmek için bir genç kızımızın hunharca öldürülmesi mi lazımdı? Kanunlarımızdaki hüküm şu: “Fail yararına cezayı hafifletecek nedenlerin varlığı halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis yerine müebbet hapis, müebbet hapis cezası yerine 25 yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir. Takdiri indirim nedeni olarak failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar gözönünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.” İşin ilginci, en çok uygulanan indirim nedeni de sanığın duruşmadaki iyi halidir. Yine ilginç olan, indirim uygulaması esastır, uygulanmayacak ise bunun nedenlerinin açıklanması gerekir. Peki duruşmadaki iyi halin ölçüsü ne? Yargılanmakta olan bir sanık duruşmada ne yapacaktı? Hakimlere mi saldıracaktı, güvenlik güçlerinin arasında etrafı mı kırıp dökecekti? Bu mümkün mü? Düşünün güzeller güzeli bir genç kızı akıl almaz bir vahşetle katledecek, defalarca bıçaklayacak, kafasını levye ile kıracak, bileklerini kesecek, yakacak, sonra duruşmada boynu bükük durunca iyi halli delikanlı olacak. Bunda mantık var mı? Ama bilin ki iyi hal indirimi uygulanacak. Bu nedenle saçma sapan güncelleştirilmiş konularla boğuşacağımıza artık bu işlere kafa yoralım. Korkarım ki sırada başka Özgecanlar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder