Tamer Heper Size pahalıya gelir
HABERİ PAYLAŞ

Size pahalıya gelir

Merkezi sistemle ısıtılan bir siteyiz. Şimdi merkezi sistemin onarımı gerekiyor. Biz bu site içinde bir blok olarak merkezi sistemden ayrılıp müstakil olarak binamızı ısıtmaya karar verdik. Mümkün mü? M.H.

Müşterek yaşanan alanlarda toplumun ve yasanın kurallarına uyma zorunluluğu vardır. Müşterek hayatın sürdürüldüğü sitelerde de bu kurallara uyulur. Bu kurallar bizde Kat Mülkiyeti Kanunu içinde ve binalarla sitelerin yönetim planları içinde yer alır. Kat Mülkiyeti Kanunu ortak tesislere müdahaleye izin vermez.

Haberin Devamı

Kanunun 19’uncu maddesinde her ne kadar “Kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz” diyorsa da sizin sorunuz bu sayılanların içine girmiyor.

Siz ortak bir tesisi kendi isteğinizle değiştiriyorsunuz. Bu değişiklik bir onarım veya müstakil bir tesis yapımı değil, ortak tesisin şekil değiştirmesidir. Zira sitenizdeki proje dahilinde yapılmış ısınma sistemini değiştirmekle projeye aykırı bir duruma getiriyorsunuz. Tasdikli projeler kamu düzenini ilgilendiren belgelerdir ki proje dışında işlem yapılamaz.

Yaparsanız, iki sonuç doğurur: Birincisi; aleyhinize dava açılır ve tesisin eski hale getirilmesi talep edilir. Bu talep de büyük ihtimalle kabul edilir. İkincisi; eski hale getirilmez ama hem sitenin ortak ısınma giderine katılırsınız hem de kendi bloğunuzun ısınma giderini ödersiniz.

Yani tasarruf edeyim derken iki misli ısınma gideri karşınıza çıkar. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun var oluş nedeni toplu yaşamayı disiplin altına almaktır. Birarada yaşıyorsak toplumun kurallarına, nezaket kurallarına, hukuk kurallarına, kesinlikle uymak zorundayız. Görüyorsunuz ki şehir hayatında da birarada yaşamaya mahkumuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder