Tamer Heper Sizi korumak akıllarına yeni geldi
HABERİ PAYLAŞ

Sizi korumak akıllarına yeni geldi

Haberin Devamı

Bir binada üç adet bağımsız bölüm malikiyim. Bağımsız bölümlerimin arsa payı büyük diye bana dava açıldı. Ben bu bağımsız bölümlerin üçüncü sahibiyim. Aldığımda arsa payları böyleydi. şimdi bu davada verilen tedbir kararı neyi kapsar? Bu dava varken ben dairelerimi satabilir miyim? ş.u.

Bir şehir düşünün ki isteyen istediği yerde bina yapabiliyor. Bu şehrin idari teşkilatı bütün bunlara göz yumuyor, tek göz gecekondudan, on-on beş bağımsız bölümlü binaya kadar şehrin büyük bölümü projesiz, izinsiz, kaçak. Size bir hikayenin başlangıcını anlatmıyorum, İstanbul şehrinden söz ediyorum. Yani her türlü denetimsiz senelerdir yapılmış, şimdi vatandaşı depremden kurtaracağız diye şehrin en pahallı semtleri satışa çıkmış.

[[HAFTAYA]]

Mademki vatandaşının canı bu kadar kıymetliydi, bu inşaatlar yapılırken neredeydin, mademki bu insanları depremden korumak amacı ile harekete geçtin, yani yeni uyandın, deprem sadece İstanbul’un en pahalı semtleri, mesela Bağdat Caddesi’nde mi olacak? Gecekondu semtlerinde oturanların ki can değil mi? Onlar niye kurtarılmıyor, hiçbir müteahhit oralara bakmıyor? Yukarıdaki sorularımın tadmin edici bir yanıtı yok. Peki bu soruları niye sordum? Çünkü olayın ikinci cephesi var. Bu kentsel dönüşüm hikayesi bir de davalar zincirini başlattı. Bir seri dava, ‘depreme dayanıksız’ raporları için açılan idari dava; ikincisi, bina yıkıldığında daha büyük pay almak için açılan arsa payı düzenlemesi davaları. Yani vatandaş bir de durduk yerde birbiri ile ihtilafa girişti. Okuyucumun sorusu da şu düşüncenin sonucu: Binalarında bir yıkım yapılırsa daha büyük paya sahip olma davası. Şimdi herkes binasında oturanlara karşı arsa payı düzenleme davası açıyor. Böyle bir davada bakılacak husus, mevcut arsa paylarının, bağımsız bölümlerin rayiç değerleri ile orantılı verilip verilmediği. Arsa payları, bağımsız bölümlerin rayiç değerleri ile orantılı verilir. Arsa payı verilmişken bu orantıya dikkat edilmedi ise dava açarak bu oran sağlanır. Günlük yaşantımızda bu hususa pek dikkat edilmezken şimdi kentsel dönüşüm masalı nedeni ile buna dikkat edilir oldu ve davalar da birbirini kovalar oldu. Böyle bir dava sırasında mahkemece nasıl bir tedbir verilir bilemiyorum. Ancak verilmiş bir tedbir kararı var ise zaten kararda neye karşı tedbir verildiği açıkça yazılıdır. Tedbir kararı çerçevesinde herhangi bir işlem yapılmaz. Tedbir dediğimiz standart değildir, şayet tapu kaydına ‘satılamaz’ şerhi konuldu ise satılamaz, ancak böyle bir karar verilme ihtimalini düşünemiyorum. Bu nedenle var ise verilmiş karara bakmak gerekir. Herhangi bir tedbir kararı yok ise bağımsız bölümden her türlü tasarruf mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder