Tamer Heper Soyadınızı alabilir
HABERİ PAYLAŞ

Soyadınızı alabilir

Haberin Devamı

Eşimin ilk kocasından olan sekiz yaşında kızı var. Bu kıza üç yaşından beri ben bakıyorum. Babası tarafından hiç bakılmıyor. Şimdi sekiz yaşına gelince kendi soyadının bizden farklı olduğunu fark edip bunun nedenini sorguluyor. Bu durumda ben bu kıza kendi soyadımı vermek istiyorum. Mümkün mü? ● S.K.

Böyle bir çocuğun soyadının değiştirilmesi iki yolla olabilir. Birincisi mahkeme marifeti ile soyadı değişikliği yaptırmak. Böyle bir dava açılarak soyadı değişikliği talep edilir ama soyadı değişikliği isim değişikliğinden daha zor. Kabul edilebilir gerekçeler olması lazım. İkinci yol bu çocuğu evlat edinmek.

Böyle bir işlem, mahkeme kararı ile olur. Evlat edinmek için dava açılır. Mahkemece evlatlık kararı verilirse küçüğün soyadı sizin soyadınız olur. Nüfusta da asıl ana-babasının ilişkisi kesilmez zira böyle bir durumda çocuk hem asıl ana-babasının mirasçısı hem de evlat edinenin mirasçısı olur.

Ana-babanın izni aranır

Ancak böyle bir davada belki işinizi zorlaştıracak şu husus söz konusu olur: Evlat edinilecek küçüğün ana-babasının izni aranır. Sizin olayınızda ananın izni alınabilir ama babanın durumu nedir tam bilinmeyebilir. Ancak bunun da bir istisnası var.

Küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yerine getirmeyen ana veya babanın rızası aranmaz. Yukarıdaki şartlar mevcut ise ve bu çocuğu evlat edinmek isterseniz bu konuda dava açabileceksiniz.

Eskiden evlat edinmek isteyenin kendisine ait nesebi sahih füruğunun bulunması evlat edinmeye mani iken bu şart kaldırıldı. Şimdi bu durumda, küçüklerin evlat edinilmeleri mümkün. Sizin kendi çocuğunuz var mı yok mu bilmiyorum ama her ihtimale karşı bu hususu da açıklama ihtiyacı duydum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder