Tamer Heper Sözleşmede taraf değil
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmede taraf değil

Bize miras olarak kalan arsayı 2008’de bir müteahhide kat karşılığı inşaat için verdik. Müteahhit bizi 10 yıldır oyaladı. Kendisi ortadan kayboldu ama binanın inşası sürdü. Öğrendik ki, sözleşmemizde başkasına devretme yetkisi olmadığı ifade olunduğu halde inşaatı bir başka müteahhide devretmiş. Bu müteahhit de kendine göre birilerine daire satmış. Mirasçılardan birilerine kendi istediği daireleri vermiş. Biz diğer mirasçılara ise yine kendi bildiği daireleri teklif ediyor. Buna karşı ne yapabiliriz? ● T.Ö.

Haberin Devamı

Bu problem, bir meslektaşımın işin içine girmesini gerektirecek kadar karışık. Biraz bahsedince karışıklığın ne derece olduğu anlaşılacak.

Bir kere ‘kat karşılığı inşaat sözleşmesi’ karma sözleşmelerdendir. İçinde bir istisna akdi, bir de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi vardır. Dolayısı ile böyle bir hukuki olayda muhataplar sözleşmeyi karşılıklı imzalayanlardır.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi ise sözleşmede devretme yetkisi olmadığı halde okuyucumun karşısında sözleşmeye taraf olmayan biri var. Bu durumda okuyucumun tarafı yani arsa sahibi mirasçılar, karşılarındaki yetkisiz kişiye daire vermek zorunda değil. Bu kişi olsa olsa yaptığı inşaatın bedelini talep edebilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi içinde yer alan gayrimenkul satış vaadi, sözleşmeyi imzalayan için geçerlidir. Zira şekil şartına bağlıdır. Dışarıdan birini sözlü veya fiili olarak bağlamaz. Bu durumda yeni müteahhit sözleşmenin tarafı değildir.

★ ★ ★ ★ ★

İkincisi, müteahhit ‘sattı’ dediğiniz daireleri satmamış, satış vaadi sözleşmesi yapmıştır. Bu halde de satın alanlar daha malik değildir. Sonra, sizlere kendi istediği daireleri verecek hukuki güce de sahip değildir. Zira öncelikle kendisi tasarruf ehliyetine sahip değildir. İşte tahmin ederim karışıklık bunlardan anlaşılmıştır. Neticede önünüzde davayı gerektiren bir ihtilaf durmaktadır ve bir meslektaşımın konuya el atmasında yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder