Tamer Heper Sözleşmedeki hüküm geçerlidir
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmedeki hüküm geçerlidir

Haberin Devamı

Yeni bir yer kiralayacağız. Kira sözleşmemizi süresinden önce feshetme ihtiyacı doğabilir. Sözleşmeye hüküm koysak bu hüküm geçerli olur mu? R.Y.

Kira sözleşmesine koyulacak sözleşmeyi fesih yetkisi geçerlidir. Bilindiği gibi kiralayanın zaten durduk yerde fesih yetkisi yoktur. Bu yetki ancak kiracı için sözleşmeye konulabilir. Kiracı normalde sözleşmeyi dönem sonunda, dönem sonuna on beş gün kaladan daha önce kiralayana bildirmek kaydı ile sözleşmeyi feshedebilir. Ancak kira sözleşmesine dönem içinde, örneğin, bir ay önceden veya on beş gün önceden bildirmek kaydı ile sözleşme fesholunabilir diye bir cümle konulursa, bu sürelere uymak kaydı ile kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Bu yetki sözleşmeye konulmazsa ve kiracı dönem ortasında durduk yerde kiralanandan çıkarsa kiralananın boş kalabileceği süre kadar kira bedelini ödemek zorundadır.

Son tasdikli projeyi bulun

Binamızda 16 daire var. Bu on altı daire dört katta olması lazımken bizim binada altı kat var. Ama yine 16 daire var. Böyle bir şey olabilir mi? D.S.

Öncelikle sizin binanızdaki on altı daire için bu kadar uzaktan bir şey söyleme imkanına sahip değilim. Ancak bunun nasıl olduğunu anlamanın yolu binanızın tasdikli projesine bakmaktır. Binanızın tasdikli projesinde sizin dediğiniz gibi dört kat ve on altı daire görülüyor ise ve sizin binada altı kat varsa bunun iki katı kaçaktır.
Öncelikle yapacağınız şey tapu dairesinden veya belediye imar müdürlüğünden binanıza ait son tasdikli projeyi temin etmektir. Zira tasdikli proje tek olmayabilir. Tadilat projesi mevcut olabilir ve bu tadilat projesinde binanız altı kata çıkarılmış olabilir. Bu hususu araştırın. Şayet böyle ikinci bir proje yoksa iki kat kaçaktır ve yasa dışı olup yıktırılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder