Tamer Heper Sözleşmeyi sunun
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeyi sunun

Babama ait binayı müteahhide verdik. Buraya yedi daire yapılacaktı. Babam iki daire aldı beş daire de müteahhide kaldı. Bu durumda babama vergi çıkar mı? T.D.

CEVAP

Değerli okuyucum bana duyduğunuz güvene teşekkür ederim. Bunu ne için öncelikle söyledim. Malum vergi mevzuu maliyecilerin işi ben ise hukukçuyum. Dolayısı ile her zaman inandığım ve yine her zaman söylediğim bir söz var.

Her işi erbabına soracaksın. Bunun yanıtını maliyecilerin vermesi gerekecek. Ben şimdi size bildiğimi söyleyeceğim ama başkasının işine karışmak gibi olacak. Şayet yanıtımda bir hata olursa ve doğrusunu yazanlar olursa derhal köşemde yer veririm. Bu defalık yanıt veriyor olmamın nedeni kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hukuki bir konu olması ve sorunuzun bununla bağlantılı olmasındandır.

Haberin Devamı

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde babanızın alacağı daireye karşılık arsayı verdiği için herhangi bir vergi tahakkuk etmemektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri müteahhit ve babanız adına tapuda tescil yapılırken kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tapu müdürlüğüne ibrazı şartıdır.

Bunu ibraz etmediğiniz takdirde olay bir satış gibi değerlendirilip vergi tahakkuk ettirilir. Sözleşme ile birlikte tescil talebinde bulunursanız vergi tahakkuk etmez. Ancak yine de böyle önemli konularda bir işe başlamadan önce konu ile ilgili uzmanlara sormakta da yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder