Tamer Heper Takipsizlik kararı yok
HABERİ PAYLAŞ

Takipsizlik kararı yok

Dizüstü bilgisayarımı bir tamirciye bıraktım. Bir süre sonra bana “Buna masraf etmeye deymez” dediler ben de geri almaya gittiğimde kendisine teslim ettiğim kişiyi bulamadım. Bir bayan vardı, ben karışmam dedi. Ben de teslim ettiğim kişiyi buldum, bu kişi bilgisayarın dükkanda olduğunu söyledi. Neticede karakolluk olduk. Polisler ‘anlaşın’ dediler onlar da bana eski çalışmayan bir bilgisayar verdiler ve adeta kovaladılar. Sonra yine karakola gittim. Bu defa şikayetçi oldum ama bugüne kadar bir sonuç alamadım. Ne yapmamı önerirsiniz? S.Y.

Haberin Devamı

Anlattığınız olay emniyeti suistimal suçudur ki hapis cezasını gerektirir. Muhtemelen bu kimseler kendilerine başvuran kişileri böyle bezdirerek mallarına el koyuyorlar. Ancak siz şikayet etmekle isabet etmişsiniz. Şimdi, olayın üzerinden ne kadar geçti tam bilemiyorum ama şöyle yaklaşık bir tahminle beş-altı ay gibi geliyor. Bu süre içinde savcılık dava açmamış olabilir. Ancak elbette adaletin gerçekleşmesi için de dava açma süresinin bu kadar uzamaması gerekir. Tavsiyem hangi savcılık bu işe bakıyor ise o savcılığın kalemine başvurup dosyanızın akıbetini araştırmanızdır. Şayet bugüne kadar bir takipsizlik kararı verilseydi size bildirilirdi. Demekki takipsizlik kararı verilmedi. Ancak son durumu savcılık kaleminden öğrenmenizde yarar var.

Bir puan öndesiniz

120 dairelik sitede noter senedi ile bir daire aldım ancak tapularını alamadım. Şimdi toprak sahibi tapuları kendi adına çıkartmış. Bize tapu vermek için 10 bin lira istiyor. Vermek zorunda mıyım? S.K.

Size çok ciddi bir yanıt verebilmem için noterde yaptığınızı söylediğiniz sözleşmeyi görmem lazımdı. Ancak sizin anlattığınız kadarı ile öncelikle yaptığınız sözleşmenin geçerli olduğunu söylemeliyim. Zira bir gayrimenkulün ileride alınacağı hükmünü içeren satış vaadi sözleşmelerinin noterde düzenleme şeklinde yapılması mecburidir. Sizinki böyle yapılmış ama tatbikatta yüzde 90 bu şarta uyulmadan adi sözleşme yapılır ve bu sözleşme geçersizdir. Yani sizin lehinize bir artı puan var. Şayet bu sözleşmede hüküm altına alınan ödeme şartlarına uymuşsanız ve hâlâ tapu alamıyorsanız tüketici mahkemesinde dava açın ve hükmen tescil talep edin, karşı tarafın vermediği tapuyu mahkeme kararı ile alırsınız.

Haberin Devamı

İhtilaf aralarında

Apartmanımızda bir daire sahibi bu yılın mart ayında öldü. Yönetime borcu vardı, varislerini bulduk kendi aralarında ihtilaf varmış, biz paramızı kimden alacağız? İhtilafın bitmesini beklemek zorunda mıyız? S.A.

Bir kimse öldüğünde mirasçılar arasında nasıl bir ihtilaf çıktığını bilme imkanınız yok. Üstelik çıkabilecek ihtilafların sayısı bile belirsiz, kimbilir aralarında neler var? Bunlar sizi ilgilendirmiyor. Olsa olsa sizi bir tek şey ilgilendirirdi o da mirasçıların mirası reddetmeleri. Çünkü mirasın reddi halinde mirasçılar mirastan pay almayacakları gibi borçlardan da sorumlu olmazlar. Ancak ölümün Mart 2009 tarihinde olduğunu söylediğinize göre bu ihtimal de ortadan kalkmış oluyor. Çünkü mirasın reddi üç ay içinde talep edilir. Uzun bir işlemi de yoktur. Neticede bu bir tescildir kısa sürede biter. Yani bugüne kadar uzayan bir ihtilaf mirasın reddi değildir. O halde size muhatap olan mirasçılardan alacağınızı talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder