Tamer Heper Tedbir çok
HABERİ PAYLAŞ

Tedbir çok

Bacanağım SSK emeklisi. 1200 TL civarında aylık alıyor ama bankalara binlerce lira borcu var. Ay başında elinde 200 TL kalıyor ve bunu da arkadaşlarına yemek ısmarlamakla tüketiyor. Eşi ise perişan. Buna karşın eşinin çalışıp para kazanması için baskı yapıyor. Bu durumda eşinin ne yapmasını önerirsiniz? Bu durum boşanma sebebi olabilir mi? ? K.K.

Her ailevi ihtilafta hemen boşanma düşünülür mü? Önce bunu değerlendirmek lazım. Buna karar verirken şartların ağırlığı karar vermede önemli bir faktördür. Bahsettiğiniz kişinin davranışı elbette büyük bir sorumsuzluk. Şimdi söyleyeceğim önlem sonuç verir mi, bilemiyorum. Bizim kanunumuzda eşlerin aile birliğine birlikte katkılarının olacağını benimsemiş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu, mutlaka eşlerden ikisinin de bir işte çalışması gerektiği anlamına gelmez. Bir eş çalışıp para kazanır, diğeri evde çalışması ve yaptığı ekonomi ile katkıda bulunur. Dolayısı ile iki taraf da sorumluğunu yerine getirir. Ancak çalışıp para kazanan taraf da “Parayı ben kazanıyorum, dilediğim gibi harcarım” diyemez. Bu durumda hakimin müdahalesi istenir. Burada talep boşanma değil, Medeni Kanun’un 195’inci maddesinde sözü edilen, eşlerden birinin istemi üzerine hakimin kanunda öngörülen önlemleri almasıdır. Mesela hakim, çalışan eşin eve yapacağı parasal katkıyı belirleyebileceği gibi, eşin borçlanmasına mani olacak önlemleri alabilir. Hakim, Medeni Kanun’un 199’uncu maddesinde belirtildiği şekilde malvarlığını kullanması konusunu eşin iznine bağlayabilir. Biraz daha ileri tedbir eşlerin ayrı yaşamalarına karar verebilir, bu arada maddi yönden tedbirler alabilir. Hakime bu noktada geniş yetki verilmiştir. Ancak davranış aile birliğinin devamına engel olacak hale gelmişse iş boşanma davasına kadar gidebilir ve bu husus boşanma nedeni olarak kabul edilebilir. Kusuru ile boşanmaya neden olan karşı tarafa nafaka öder. Nafaka borcu önceliklidir, ödenmezse hapis cezası vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder