Tamer Heper Tek imza atılır
HABERİ PAYLAŞ

Tek imza atılır

Haberin Devamı

Taksitle eşya alacağım. Taksit için bono düzenledik, her bonoya ikişer imza attırdılar. Her anlaşmada iki imza şart mı? Yoksa bu durum bonolara has mı? ● K.L.

Anlaşmalar iki tarafın iradesinin birleşmesi ile olur. Anlaşmalar sözlü olur veya yazılı olur. Elbette ki tercih yazılı olmasındadır. Bazı anlaşmalar için ise yasal olarak yazılı yapılması şartı vardır. Ancak her yazılı anlaşma için birden fazla imza atılması şartı yoktur. Yazılı anlaşma birden fazla sayfayı kapsıyor ise her sayfasına imza atılır ama bu da her sayfaya tek imza atmakla olur. Bono da bir borç taahhüdüdür. Bir kişi taahhütte bulunup altına imza atarsa bu geçerlidir. Yani bir imza atarsan geçersizdir iki imza atarsan geçerlidir diye bir kural yok. Peki okuyucumun sözünü ettiği uygulama nereden geliyor? Yasal olarak gerekecek böyle bir uygulama yok ama tatbikatta var. Nedeni şu.

PUL MECBURİYETİ KALKTI

Eskiden bonolara pul yapıştırma zorunluluğu vardı. Bononun altına pul yapıştırılır pulun üzeri ve açığı imzalanırdı. Bu iki imza bononun geçerliliği için gerekmez, biri pulun imhası için, açığa atılan imza ise gerektiğinde imza tetkikatı için gerekirdi. Yani bononun geçerli olması için tek imza ve pulun imhası için üzerinin çizilmesi yeterli iken bu husus iki imza ile gerçekleştirilirdi. Sonra bonolarda pul mecburiyeti kalktı ama pulun üzerine atılan imzadan bir türlü vazgeçilemedi. İşte iki imzanın hikayesi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder