Tamer Heper Tercih mirasçının
HABERİ PAYLAŞ

Tercih mirasçının

Babamın varlık şirketine borcu var babam hasta emekli maaşından başka hiç bir malı yok evi kira yani bize kalacak hiç bir malı yok. Bu durumda vefat ettiğinde yine de reddi miras yapmamız gerekir mi? Reddi miras yapmazsak borcu yine de bize kalır mı? ● F. K.

Varlık yönetimi şirketleri doğrudan alacaklı olmaz, bunlar bir kurumdan en çok da bankalardan veya telefon operatörlerinden alacaklarını temlik alırlar, böylece alacaklı yerine geçerler.

Alacağı tahsil etme hakkına sahip olurlar. Ancak bunların da tahsilatı veya tahsilat için başvuracakları yol takip hukuku çerçevesinde olur. Bizim sistemimizde de emekli maaşları haczedilemez. Borçlunun bir başka malı veya parası da yok ise alacaklı alacağını tahsil etmekte zorluk yaşar.

Haberin Devamı

Bu durum varlık yönetimi şirketleri için de farklı değildir. Yalnız onların yaptığı farklı bir uygulama, borçluyu her gün arayıp bıktırmak, canından bezdirmektir. Bu durum onlara haklı bir ortam hazırlar mı? Hayır hazırlamaz ama endişeye kapılan borçlu canından bezip borcunu ödemeye karar verebilir.

Okuyucumun durumuna gelince; babanın mal varlığı yok ise tahsil kabiliyeti de yoktur. Vefatı durumunda, evet bu borç mirasçılarına geçer, mirasçılar bu borç için kendi malvarlıkları ile sorumludur.

Dolayısı ile babanın vefatı durumunda bu borç mirasçılara kalır. Mirasın reddi durumunda ise mirasçılar da borç ödemekten kurtulur.

Bazı durumlarda mirasçılar "babamızın borcu bizim de borcumuzdur" der ve mirası reddetmez borcu öder, bazı hallerde ise miras reddolunur ve mirasçılar da borçtan kurtulur. Tercih mirasçılarındır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder