Tamer Heper Trafik cezasını kim ödeyecek?
HABERİ PAYLAŞ

Trafik cezasını kim ödeyecek?

Çalışmakta olduğum işyerinde araç sürerken araca yazılmış trafik cezaları işveren tarafından ücretimden kesiliyor. İşveren bana avans vermiş gibi yapıp sonradan bunu tahsil ediyormuş gibi davranıyor. Bu iş doğru mu? ● T.K.

Okuyucumun sorduğu sorunun muhtelif cepheleri var. Bu muhtelif cepheler zaman zaman tartışma konusu olmuştur. Örneğin aracın fenni muayenesinin yapılmamış olması veya olması gerekenden fazla yüklenmiş olması hallerinde cezayı kim ödeyecek? İşveren ödeyecek. Peki sürücünün kusurlarından kaynaklanan cezaları kim ödeyecek? Bunu da işveren ödeyecek ama şartı var.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Efendim deniliyor ki işveren periyodik olarak çalışanları eğitime tabi tutacak. Bu eğitimler imza altına alınacak. Bu eğitimlerde eksiklik varsa ve işçi bu halde trafik cezası almışsa cezayı yine işveren ödeyecek. Şayet periyodik eğitim verilmiş ve imza altına alınmışsa bu halde cezayı işçi ödeyecek.

★ ★ ★ ★ ★

İyi ama bir sürücü periyodik olarak nasıl eğitilir? Sürücü belgesi olan herkes ehliyet almadan önce eğitime tabi tutulmuş, iki imtihana tabi tutulmuş ve ehliye almıştır. Buna karşın bu kişi trafik kurallarını biliyor kabul edilir. Peki işveren bu arkadaşa ne öğretecek? Dolayısıyla genel çalışanlara tatbik edilecek eğitim konusu sürücüler için biraz mübalağadır. Sürücünün yazılı olarak eğitim tatbikatı görülmediğinden ceza işverene kesilmektedir.

★ ★ ★ ★ ★

Bir de İş Kanunu’nun 38’inci maddesi var. Bu madde uzun özetle işverenin sözleşme ve toplu iş sözleşmesi dışında para cezası kesemeyeceği, şayet kesme hakkı varsa iki günlük ücretten fazla olamayacağı hükmünü taşır. Kesilen paralar da bakanlık hesabına yatırılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder