Tamer Heper Ücret bir hizmetin karşılığıdır
HABERİ PAYLAŞ

Ücret bir hizmetin karşılığıdır

Haberin Devamı

Bir telefon operatörü abonesiydim, cep telefonuma konuşmalarımı aşan ücretler yansıtıldığını hissettim. Döküm istediğimde bir yan kuruluşun hizmet bedelinin faturaya ilave edildiğini gördüm. “Bu ne demek?” diye sorduğumda operatör bana yanıt vermedi. Bir telefon numarası verdi. Ben bu telefonu aramadım. Arayanlar, azarlandıklarını söylüyor. Bu nedenle cesaret edemedim. Bugüne kadar kaptırdığım paramı kurtarabilir miyim? N.D.

Bunları duydukça, haberimiz olmadan daha nerelere para kaptırıyoruz acaba diye endişeye kapılıyorum. Biliyorsunuz emeklilerden de habersizce para kapmışlar, yıllarca kucak dolusu paralarını almışlar. Demekki sizinki de öyle. Doğrusu adını yazdığınız kuruluşun ne olduğunu, ne işe yaradığını ben de öğrenemedim.
Ancak önce şunu söyleyeyim. Buraya para kaptırmış biri olarak hesap sormak en doğal hakkınız. Dolayısı ile telefon açıp bu paraların neden alındığını, buna karşılık ne hizmet verildiğini sormak kadar doğal bir şey olamaz. Karşınızdaki sizi azarlayacak olursa elbette sizin de söyleyecek sözünüz olur.
Paranızı yine kurtaramazsanız tüketici mahkemesine başvurup bu parayı faturasına yansıtan operatörden bu parayı isteyebilirsiniz. Zira ücret bir hizmet veya malın karşılığıdır. Hizmet verilmeden ücret olmaz. Hizmet de talep edilirse verilir, bu kadar basit.

Rayice bakılacak
Bir evde on beş yıldır kiracıyım. Her sene kira zammı yapıyorum. Bu sene de yüzde 10 kira zammı yaptım. Ama buna karşın evsahibi kira tespiti davası açtı. Benden istenilen yeni kira bedeli, yeni kiralanan yerlerle eşdeğer. Şimdi bu talep haklı mı? V.T.

Sizin kiracılığınız bayağı eski. Kira bedelleri kiralanan yıl veya mahkemece hak ve nasafet kuralı tatbik edilerek kira bedeli tayin edildikten sonraki üç yıl endeks uygulanarak belirlenir.
Bu yılların dışında rayice uygun olarak belirlenir. Olayınızda önce davanın süresinde olup olmadığına bakmak lazım. Kira sözleşmenizde artırım şartı varsa dönem içinde kira artırımı istenebilir. Artırım şartı yoksa dönem başlamadan on beş gün önceden daha evvel artırım talebinin size ulaşması şartı vardır.
Bu davada önce bu sürelere bakın. Şayet dava süresinde ise bu halde kiranızın tespiti için muhitteki rayiç tespit edilmek üzere bilirkişi incelemesi yapılacaktır. Muhitteki rayiç tespit edildiğinde ise sizin kiranız aynen rayiçteki kira bedeli olmayacak. Hakim bundan münasip bir miktar indirerek yeni dönem kira bedelini tayin edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder