Tamer Heper Uygulamak zor
HABERİ PAYLAŞ

Uygulamak zor

Haberin Devamı

55 yaşında bir kadınım. Eşimin bir evi vardı sattı, benim de kooperatiften elde ettiğim evim var. Şimdi eşim bana boşanma davası açtı. Bu evde hak iddia edip hisse alabilir mi? T.Ç.

Öncelikle size, eşlerin birbiri ile ortak olmadıkları hususunu hatırlatmak isterim. Bunu çok yakınlarda yine yazmıştım ama toplumun kafasına yanlışlıklar öyle sokuluyor ki silip atılamıyor. Birileri artık karı kocanın mallarda ortak olduğunu söyledi ya, biz şimdi doğrusunu bir türlü anlatamıyoruz, anlattığımıza da inandıramıyoruz. Şimdi bir kere daha kısaca tekrar edeyim.

[[HAFTAYA]]

Eşler mallarında ortak falan değil. Eşler sahibi oldukları mallardan diledikleri gibi tasarruf ederler. Küçük bir-iki istisna hariç, örneğin aile konutu şerhi gibi. Bunun dışında herkesin malı kendinedir. Ancak boşanma sırasında, daha çok kadınların korunması amacı ile kanuna konulan uygulama ile evlilik birliği içinde mal edinen tarafın, bu malda herhangi bir şekilde katkısı bulunduğu iddiasıyla diğer tarafa bu malın değerinin yarısını para olarak ödemesi kuralı getirildi. Hani bizde klasik aile yapısında erkek çalışır para kazanır, kadın evde çocuk bakar ya. Para kazanan erkek aldığı malları kendi üzerine yapar, boşanmalarda kadın beş kuruşsuz, malsız mülksüz kalır ya. İşte kadının da evde ekonomiye katkı yaptığı (belki de erkeğin kahrını çektiği) ve bu malların değerinin yarısının para olarak kadına ödenmesi düşüncesi ile kanun bu şekilde değiştirildi. Ama amaç gerçekleşmedi şimdi önemli problemler yaşıyoruz. Sizin de malınızın ortağı olan yok. Ayrıca evinizi 1.1.2002 tarihinden önce edindiyseniz zaten bu tarihte kadar elde edilen mallar sistem dışı. Boşanmada göz önüne dahi alınmaz. Dolayısı ile boşanmanız halinde eşiniz ortaklık payı almayacak, gerekirse ona ait malların değeri de mahsuplaşmak üzere hesaba katılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder