Tamer Heper Verginiz artabilir
HABERİ PAYLAŞ

Verginiz artabilir

Haberin Devamı

Eşimin bir dairesi var ve içinde kiracı var. Ancak eşimin bankada hesabı bulunmadığı için kiralar benim banka hesabıma yatıyor. Bu durumda vergi açısından bir problem yaşanır mı? R.T.

Gelir Vergisi mükellefi geliri elde eden kişidir. Hukuken bir gayrimenkulü mutlaka maliki kiraya vermek zorunda değildir. Bir gayrımenkulü, maliki olmayan biri de kiraya verebilir. Böyle bir kira sözleşmesi de geçerlidir.

[[HAFTAYA]]

Bu durumda, çok kısa bir süre önce de köşemde açıkladığım gibi, malik, gayrimenkulün sahibi olmakla birlikte kiralayan, kira sözleşmesi yapan kişidir ve bu hukuki bir sıfattır. Kiralık yerde oturup kira ödeyen de kiracıdır. Yani böyle bir durumda üç ayrı sıfat söz konusudur ve bunun hukuka aykırı yanı yoktur. Bu durumda siz kira geliri elde eden biri durumundasınız. Gelir Vergisi de gelir elde eden kimse tarafından ödeneceği için kira geliri elde ettiğiniz sürece Gelir Vergisi mükellefi olacaksınız ve beyannamesini verip Gelir Vergisi’ni de siz ödeyeceksiniz. Dolayısı ile vergi yönünden bir probleminiz olmayacak. Ancak akla gelen bir husus var ki o da şudur. Şayet başkaca geliriniz var da bu kira geliri de diğer gelirinizle birleştiğinden matrah artacağı için sizin vergi diliminiz de değişeceğinden, eşinizin ödemesi gereken vergiden daha fazlasını ödemek zorunda kalabileceksiniz. Bu hususları düşünün ve yapabileceğiniz basit bir önlemle durumu düzeltin. Bu basit önlem de neticede eşiniz adına bir bankada hesap açmaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder