Tamer Heper Verilen kararların tümü yanlış
HABERİ PAYLAŞ

Verilen kararların tümü yanlış

Haberin Devamı

Bir gazete haberine göre; bir dairede oturan ailenin köpeğinin evden uzaklaştırılmasına karar verilmiş. Böyle bir karar olur mu, haber yanlış olabilir mi? Şayet haber doğru ise bana ait bir şeyi üstelik canlıyı evden uzaklaştırmak gibi bir karar ne derece doğrudur? E.C.

Münferit olay olarak gazetede geçen haberi ben de gördüm ve bunun için haber doğrudur veya yanlıştır diyemem. Ancak okuduğum gazetenin verdiği haberler konusunda titiz davrandığını bilen biriyim. Bu nedenle doğruluk payının çok olduğunu düşünüyorum bu bir. İkincisi haberdeki münferit olay dışında adliye uygulamalarında evet köpeğin evden uzaklaştırılmasına karar veriliyor.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile uygulama gazete haberini teyid ediyor. Ancak uygulama konusunda daha önce adalet sisteminin nasıl bir hata içinde olduğunu yazdığımı hatırlıyorum. Tekrar edeyim, adalet sistemi hata içindedir. Bir eve ait bir şeyin evden uzaklaştırılması gibi bir karar verilemez, yasalarda da bunun yeri yoktur. Yasalardaki önlem rahatsız edici davranışa son verilmesi şeklindedir. Örneğin bir makine çalıştığı zaman gürültüsü ile komşuları rahatsız ediyor ise bu davranışa son verilmesine karar verilir-verilmelidir. Makine sahibi bu karar üzerine ne yapar? İster manikeyi söker atar, isterse gürültüyü giderici önlem alır. Makineye susturucu uygular veya titreşimi önleyici aparat takar.

Dolayısı ile mahkemenin kararı böyle yerine getirilir. İs-koku-duman çıkaran bir uygulama var da komşuları rahatsız ediyorsa ise-kokuya-dumana engel olunur. Çok çocuklu ailelerde çocuklar alt katın balkonuna çöp atıyor veya üst katta gürültü çıkaran oyuncaklarla oynuyor ise ve alt katı rahatsız ediyor ise çocukların sokağa atılması kararı verilmez, rahatsız edici davranışlarının önüne geçilir. Şimdi geleyim köpeğe. Köpek de bir canlıdır ve o ailenin bir parçasıdır. Dolayısı ile köpek binada rahatsızlık yaratmıyor ise önlem de gerekmez. Rahatsız edici davranışı var ise bu halde rahatsız edici davranışının önüne geçilmesi için karar verilir. Ama şimdilerde köpeğin evden uzaklaştırılması kararı veriliyor ki yanlıştır. Bu kararı Yargıtay onamaktadır, onama kararı dahi yanlıştır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18’inci maddesi komşuların birbirlerini rahatsız etmemelerinden söz etmektedir ki rahatsızlığın gidermesinin tek yolu köpeği sokağa atmak değildir. Bu yolda verilen kararların tümü yanlıştır. Hayvanlar da canlıdır, eğitimi kabul ederler ve onlara bir masa bir sandalye muamelesi yapmak hem onlara hem de sahiplerine karşı haksızlıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder