Tamer Heper Yanlış biliniyor
HABERİ PAYLAŞ

Yanlış biliniyor

Yapı kooperatifindeki evimi sattım. Sonra yapı kooperatifi işletme kooperatifine dönüştü. Ben kooperatifteki üyeliğimi devam ettiriyorum. Sattığım kişi de kooperatife üye olursa kooperatif malvarlığına ortak mı olacak? N.D.

[[HAFTAYA]]

Ben de şaşırıp kalmıştım, son günlerde işletme kooperatifleri ile ilgili soru gelmiyor diye, işte geldi: Şaşırmamın nedeni, artık kooperatifler büyük çapta tasfiyeye girmesi gerekiyorken girmiyorlar. İşletme kooperatifine dönüşüyorlar ve mevcudiyetlerini sürdürüyorlar. Hatta, işletme kooperatifi yaptığı sitenin yasal yöneticisi imiş gibi yönetimi de ele alıp belirsiz süre siteyi yönetiyorlar. Bitmedi, daha da ileri gideyim.

Haberin Devamı

Sadece kooperatif genel kurulu yapıp tüm site konusunda kararlar alıyorlar. Şimdi bunları niye yazdım. Bir kere okuyucum şu hususu bilsin. Madem ki kooperatif işletme kooperatifine dönüştü, demek ki amacına ulaştı, tasfiyeye girmesi gerekiyordu. Bu durumda siz dairenizi satmış olabilirsiniz. Dairenin satışı demek kooperatif ortaklığının otomatik olarak devri anlamını taşımıyor. Dairelerin tapusu alınıp ilişki ferdileştikten sonra artık kooperatif dairelerden elini çekmiş, sadece hükmi şahsiyeti kalmıştır. Sizin dairenizi alan kişi, dairenin tapulu malikidir ama kooperatif ortağı değildir. Kooperatifler ise büyük çapta belli sayıda ortak kaydetme şartını taşımaktadır. Bu sayının üzerinde ortak kaydetmez.

Sizin daire sattığınız sitede yasal olarak kooperatif dışında bir yönetim oluşması lazım. İşletme kooperatifi kendine ait gayrimenkul var ise bunların idaresinden, site yönetimi ise kat mülkiyeti mevzuatı çerçevesinde sitenin yönetiminden sorumludur. Dolayısı ile sizin dairenizi alan kişinin kooperatif ortağı olma mecburiyeti yoktur, üstelik bir menfaati de yoktur, zira kooperatif üyesi olursa site aidatı dışında bir de kooperatif aidatı ödeyecektir. Bu nedenle endişeniz yersizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder