Tamer Heper Yasalar sizi koruyor
HABERİ PAYLAŞ

Yasalar sizi koruyor

Apartmanımızın altında yaklaşık bir buçuk sene önce oto yıkama açıldı. Bina olarak ne kadar rahatsız olduğumuzu anlatamam. Kendilerine başvurduğumuzda, bu işi ruhsatlı yapıyoruz karışamazsınız anlamında yanıt alıyoruz. Bu durumdan nasıl kurtuluruz? N.P.

Bir binanın bir bağımsız bölümünde isteyen istediği işi yapamaz. Örneğin yasalarımızda kat mülkiyetine tabi binalarda asla yapılamayacak işler sayıldığı gibi, mesken olarak bulunan bağımsız bölümlerde de yapılamayacak işler sayılmıştır. Bunları tek tek vermemin yararı yoktur. Bunu şunun için söyledim; bu hükümler, binada oturanların rahatını ve huzurunu kaçırmamak için getirilmiş kurallardır.

Haberin Devamı

Demekki aslolan binada oturanların rahatı ve huzurudur. Bunun için getirilmiş genel kurallardan biri bizim Kat Mülkiyeti Kanunu’muzun 18’inci maddesidir. Bu maddede ifade şudur: “Kat malikleri gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler.” Şayet yapılan işin bulunduğu mahal bir işyeri ise bu hüküm uygulanır.

Bağımsız bölüm olarak işyeri değil ise zaten böyle bir işin yapılması mümkün dahi olmaz. Yukarıdaki madde Kat Mülkiyeti Kanunu’muzdan. Bir de Medeni Kanunu’muzda bir madde var.

737’inci madde şöyle diyor: “Herkes taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini yürütürken komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Özellikle taşınmazın durumuna niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz koku çıkartarak, gürültü ve sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.” İşte size iki madde. Sizin bir oto yıkama nedeni ile ne kadar rahatsız olduğunuzu tarif etmenize gerek yok.

Bir bina içinde bunun ne kadar rahatsız edici olduğu bilinen bir husustur ve bu iki madde ile yasal yollara başvurup mahkemeden bu işin yasaklanmasına karar verilmesini talep edebilirsiniz. Yani yasalar sizi koruyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder