Tamer Heper Yenge mirasçı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Yenge mirasçı mı?

Haberin Devamı

Dedemin ölümü ile annem, iki dayım ve teyzeme yani dört kardeşe bir arsa üzerinde kaçak yapılmış 130 metrekarelik bir bina kaldı. Burada yengemler oturuyor, biz herhangi bir hak talep ettiğimizde, dedemin bu yeri kendilerine verdiğini söylüyorlar. Satalım dediğimizde de “Burası çok düşük değere satılır, alır paranızı gidersiniz” gibi laflar ediyorlar. Biz bu yeri satamaz mıyız? Oturanlardan kira alamaz mıyız? Yani bu yerden yararlanamaz mıyız? A.A.

Önce şunu bilmem lazım. İçinde yenge oturuyor diyorsunuz benim anladığım dayınızın hanımı. Peki dayı nerede? Bu açık değil ama ben bir akıl yürüteyim: Dede öldü, dört çocuğa miras kaldı, dayı bu evde oturuyordu, o da öldü ama yenge burada oturmaya devam ediyor, tamam mı? Şayet durum bu ise yenge, dayının mirasçısı sıfatı ile bu yerde hissedar, dolayısı ile kendisine “Burada oturma çık” diyemezsiniz.
[[HAFTAYA]]

Kendisi hissedar yani malik sıfatı ile oturur. Ancak oturduğu yerin getirebileceği kira bedeline eşdeğer bir ecrimisil talep edebilirsiniz. Bu birinci hukuki yol. İkincisi ortaklığın giderilmesi davası açarsınız. Bu yer hissedarlar arasında paylaşılamayacağı için satışı sureti ile ortaklığın giderilmesi yoluna gidilir. Bu yer ihaleye çıkarılır en yüksek bedeli veren bu yeri alır, satış bedeli ortaklar arasında pay edilir. Öyle çok düşük değere gider lafına da kanmayın. Doğrusu ihalede gerçek değerini bulmayabilir, bu tamam ama hiç istifade etmemekten daha iyi değil mi? Sonra maddi durumunuz iyi ise ihaleye girer siz alırsınız, tek başınıza malik olursunuz. İkinci ve küçük olan ihtimal de şu, yenge dayıdan ayrılmıştır ama bu yerde oturmaya devam ediyordur, yani miras yolu ile hisse elde etmemiştir. Bu halde bu yerin satışını yapmadan içinde oturanın tahliyesini talep mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder