Tamer Heper Yeni binaya gideceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Yeni binaya gideceksiniz

Haberin Devamı

Duyuyorum ve izliyorum ki İstanbul’daki adliyeler bir yerde toplanmış. Benim Şişli Adliyesi’nde davam vardı. İki ay sonra da duruşmam var. Ben hangi adliyeye gideceğim? Gideceğim mahkemenin adı değişti mi? Kendi mahkememi nasıl bulacağım? K.B.

Evet İstanbul’daki adliyeler birleşti. Sur dışı dediğimiz adliyeler Bakırköy’de zaten toplanmıştı. Şimdi sur içi ve Kadıköy yakası birleşiyor. İstanbul’un Avrupa yakasındakiler de Çağlayan’da yeni yapılan binada toplandı. Artık sizin davanızı takip ettiğiniz Şişli Adliyesi veya Şişli Mahkemeleri yok. Hepsi İstanbul Mahkemeleri adı altında birleşti. Dolayısı ile artık davanızı Çağlayan’daki yeni İstanbul Adliyesi’nden takip edeceksiniz. Sizin Şişli’de takip ettiğiniz mahkemenizin de numarası değişti.

[[HAFTAYA]]

Biliyorsunuz Şişli’de mahkemeler 1’den başlayıp numara almıştı, şimdi yeni binada da 1’den başlayıp numara aldılar ama Şişli’nin, Beyoğlu’nun ve bunlar gibi merkeze gelen mahkemelerin de numarası değişti. Yani duruşmaya gittiğinizde şaşırmayın diye bunu hatırlatıyorum. İsterseniz önceden sizin mahkemenizin yeni numarasını öğrenin çünkü onlara yeni numaralar verildi. Yeni adliyeye giderken de önceden hangi vasıta ile gideceğinize karar verin, zira ulaşımı son derece zor. Bir tek metrobüs hattı işe yarıyor. Metrobüs hattı dışında iseniz işiniz zor, çıkışta taksi bile bulmak kolay değil. Günde 70 bin kişinin girip çıkacağı hesap edilen bir binanın ulaşımı düşünülmezse böyle olur işte. Hiç olmazsa bir metro hattı düşünülseydi.

Sözleşme devam eder

Kirada oturduğum evin sahibi öldü. Bana bir mektup gönderdiler, yeni kira sözleşmesi yapmak zorundayız. Bu bir mecburiyet dediler. Arkasından da ucuza oturuyormuşsun kirayı artırman lazım yoksa emsal gösterip dava açarız dediler. Ben zaten enflasyon oranında zam yapıyorum. Gerçekten emsal gösterip zam yapabilir mi? Kiracıyı koruyan bir kanun yok mu? Z.K.

Bir kira ilişkisi kurulduktan sonra kiralayan değişirse yeni kira sözleşmesi yapma mecburiyeti yoktur. Zira yeni malik eskinin halefi sıfatı ile eski kira sözleşmesine taraf olur, eski kira sözleşmesi aynı şartlarla devam eder. Kira artırımı ayrı bir konudur. Eski kiralayan da olsa yeni kiralayan da olsa dönem sonlarında kiraya zam talep edebilir. Bu zam, kira sözleşmesi yapıldıktan sonraki dördüncü yılın sonuna kadar Türkiye İstatistik Kurumu’nun üretici fiyat indeksinin 12 aylık ortalamasında gösterilen yüzde oranındadır. Bu ifadeyi çok abartılı bulmayın bu rakam her ayın üçünde açıklanır, dördünde de her gazetede bulunur. Peki dördüncü yılın sonunda ne olur? Beşinci yıla girerken bu defa zam için yukarıdaki formül uygulanmaz, rayiç değer esas alınır. Şayet siz ilk dört yılın içindeyseniz yukarıda verdiğim formüle göre kiraya zam yapacaksınız. Beşinci yıla girilecek ise evet, rayiç esas alınacak. Son bir hatırlatma. Kiracıyı koruyan bir kanun yok mu? Var, bugünkü kanunun tamamı kiracıyı korumak içi düzenlenmiş. Yani bugün kiracı korunuyor ama bu anlattıklarım seneye Temmuz ayında değişecek. Değişiklikleri zamanı gelince anlatacağım. İşte o zaman kiracının korunmadığını göreceksiniz, yani seneye artık korunmayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder