Tamer Heper Yetki aranır
HABERİ PAYLAŞ

Yetki aranır

Bir binada benim üç, oğlumun üç dairesi var. Ben bir daireyi kızıma bağışlamak istiyorum. Bunu yapabilir miyim. Oğlumun bende satışa izin veren vekaletnamesi var. Bu işe yarar mı? K.H.

Umarım yanlış anlamadım, şayet okuyucumun müstakil olarak üç dairesi, oğlunun da üç dairesi varsa, kendi dairelerinden birini kızına vermekte, yapılacak işlem bakımından bir mani yok. İleride miras yönünden çıkabilecek ihtilafı ayrı tutuyorum, ancak kendi malını bağışlar, atar, satar, yani yaygın tabirle istediğini asar istediğini keser.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak oğlu ile bir ortaklık varsa ve elindeki vekaletnamede bağışlama yetkisi açıkça yer almıyorsa bu vekaletname ile oğlu adına işlem yapıp bağışlamada bulunamaz. Çünkü tapu daireleri vekaletname ile yapılacak işlemlerde vekaletnamede açık yetki hükmü arar. Satış yetkisi varsa bağış yapmaz. Sizin vekaletnameniz bağışı kapsamıyorsa ve birlikte malik olduğunuz daireyi bağışlamak istiyorsanız bunu yapamayacaksınız.

Vazgeçilebilir

Vasiyetnameden vazgeçmek mümkün mü, nasıl vazgeçilir? K.H.

Kısa soru sorma rekoru okuyucumun, kendisine bir plaket vermek isterim. Onun için de kendisine olumlu yanıt vermek için elimden geleni yapacağım. Evet şaka ve takdir hislerimi sunmak bir yana yanıta geleyim. Evet vasiyetnameden vazgeçmek mümkün. Bir insan vasiyetname yaptıktan sonra bundan dönebilir. Başka hükümler getirebilir, içeriğini değiştirebilir. Bunun için de vasiyetnameyi her ne şekilde yaptıysa buna göre davranması yeterlidir. Ne demek istiyorum? Şöyle: Bir kimse elyazısı ile vasiyetname yapabilir. Bunu da öldükten sonra bulunabilecek bir yerde muhafaza edebilir. Vazgeçince de yırtar atar. Ancak çoğunlukla vasiyetname muhafaza için notere tevdi edilir. Değiştirecek veya tamamen vazgeçecek olan vasiyet yapan değişiklik metni hazırlayarak yine aynı notere sunar veya vazgeçtiğini ifade eden bir metin sunar. En son tarihli beyanı vasiyetname olarak geçerlidir.

Dava safhası önemli

Eşimin adına oldukça yüklü icra takibi yapılmış. Takipte bonolar kullanılmış ama eşimin bonolarla ilgisi yok. Üstelik tebligat elimize geçmedi. Elimize geçtiğinde savcılığa başvurduk, savcı imza incelemesi yaptırdı, imza eşime ait değil. Avukatımız, ‘İcra dairesi ve posta idaresi kusurlu’ dedi. Bunu maddi ve manevi yönden telafi edebilir miyiz? M.T.

Haberin Devamı

Doğrusu olayı dosyasından incelemeden kusur şundadır veya bundadır diyemem. Dersem yanlış olur. Ancak burada elbette tartışmasız kusuru olan kişi sahte imzalı bonoyu icraya koyan kişidir. Bunun aleyhine maddi tazminat davası açmak mümkün. Manevi tazminat tutmaz. Ancak sizin bahsettiğiniz en son iş savcılıktaydı ve savcılıkta inceleme yapıldı. Ancak bunun bir de dava safhası var. Dava safhasında bu inceleme yeniden yapılacak. Dolayısı ile ne yapacaksanız bu davanın sonucunu bekleyin ona göre davranın derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder