Tamer Heper Zam var
HABERİ PAYLAŞ

Bu yıl kiralarda artırım yokmuş doğru mu? Bu ay zam yapmazsam ne olur? K.Y.
Şu kira meseleleri var ya, toplumu bu kadar meşgul eden ve de içinden çıkılması zor az sayıda olay vardır. Bir kere bu sene zam yok diye bir husus yok. En az Tüketici Fiat Endeksi kadar bir zam var. Bazı hallerde bunun üzerine de çıkmak gerekebilir. Bugüne kadar TÜİK, ÜFE, 12 aylık ortalamanın altında zam olamazdı. En az bu kadar zam yapılacaktı. Ancak bu sene Yargıtay bir karar verdi.
Olayın icabına göre bazı yerlerde kira bedelleri ekonomik kriz nedeni ile düştüğünden bu oranın altında zam yapılabileceği gibi bazı özel hallerde zam yapılamayabileceği hüküm altına alındı. Ancak bu karar, bu sene zam yapılmayacak anlamına alındı ise bu yanlış. Ortalama zam yukarıda şifre gibi verdiğim Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Tüketici Fiat Endeksi’nin 12 aylık ortalama rakamı kadar zam yapılacaktır. Bu rakam her ayın üçünde açıklanır ve zam yapılacak ayın ortalama zam oranını gösterir.

Haberin Devamı

Taksitle ödeyin

5 bin liralık senedimiz avukatlık oldu. Avukat 8 bin 600 lira hesap çıkardı. Yine avukat mal beyanında bulunmamızı istedi bir ay hapis cezası çıktı ne yapalım? Ü.H.
Okuyucumun mektubunun tarihine bakıyorum yeni, oysa mal beyanında bulunmamaktan dolayı verilen hapis cezalı ilgili madde yaklaşık birbuçuk sene önce iptal olundu. Yani artık mal beyanında bulunmamaktan dolayı hapis cezası verilmiyor. Önce bunu belirteyim. Sonra, anlaşıldığı kadarı ile bu parayı sizden avukat istemiyor, bir icra takibi yapmış.
Takipte senet bedeline ilaveten faiz, masraf ve yasal avukatlık ücreti birlikte istenilir. Bunları koyduğunuzda borç rakamı yükselir, sizden istenilen para bu rakamların toplamıdır. Dolayısı ile de iş icra hakimliğine kadar gittiğinden ben takibin kesinleştiğini anlıyorum. Bu durumda, hapis cezası konusunda bir hata var. Ancak borç kesinleştiğine göre sizin bunu dört taksitte ödeme imkanınız var. Bana kalırsa daha fazla faiz binmeden dört taksitte ödeyin derim.

İflas hükümleri başlar
Bir limited şirketin yüzde 10 hissesine sahibim ve şirketin tasfiye memuruyum. Diğer ortak yüzde 90 hisseye sahip. Ancak şirketi bir türlü tasfiye edemiyorum, zira borcumuz çok. Ancak büyük ortak para vermiyor. Bu halde tasfiye biter mi? Ü.K. Şirketi tasfiye ederken para yetmezse ortakların şahsi paralarından tamamlama diye bir husus yoktur. Şayet ortağın sermaye borcu varsa bunu tamamlaması elbette istenilir. Ancak sermaye borcu yoksa ortak şahsi mallarını borçların ödenmesi için kullanmaz. Şirketin tasfiyesi, şirket alacaklarının tahsili, şirket mallarının paraya çevrilmesi ve borçlarının ödenmesi şeklinde olur. Yani hadise şirket parası ve malları içinde halledilir. Ancak şirket parası ve malları borçları ödemeye yetmiyor ise ki sizde öyle, yapılacak şey durumu mahkemeye bildirmektir. Bu halde de mahkeme iflasa karar verir ve bunlar sonra da iflas prosedürü yürür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder