Turgay Polat Bu ülkenin geleceği maalesef sınava emanet
HABERİ PAYLAŞ

Bu ülkenin geleceği maalesef sınava emanet

Bu hafta LGS var, yeni lise giriş sınavı ilk kez uygulanacak. Bütün okullar, öğrenciler, öğretmenler, basın kısaca herkes kilitlenmiş durumda. Sanki bu sınav memleketi kurtaracak. Sanki oradan alınacak sonuç bizim milli gelirimiz, GSMHİ yükseltecek gibi herkes sınav diyor. Ama ne diyelim memleket sınavla yaşıyor. Umuyorum bu yazıyı okuduktan sonra çocuklarınıza “biraz daha test çöz” demek yerine, onların gelecek için yeni beceriler kazanması konusunda çalışacaksınız. Üstelik bunu siz yapacaksınız; çünkü ülkemizde lise eğitimi bunun çok ötesinde bir yapıya sahip.

Haberin Devamı

Oysa lise çocuğunuzun kişiliğini, gelecekte ilgileneceği alanı, nasıl bir sosyal çevreye sahip olacağını, dünya vatandaşı olup olmayacağını, sıradan bir insan mı yoksa seçkin bir birey mi olacağını belirleyecek önemde bir eğitim kademesi.

Ama ülkemizde liselerin bu alanlarda başarısız olduğunu söylememiz abartı olmayacaktır. Bence bunun temel sebebi, öğrencilerimizin hem ortaokulda hem de lisede sınavlar için test çözmekten başka bir şey yapmamasıdır.

Bir hesap yapalım: LGS ve ÖSYS’ye 3.5 milyon öğrenci giriyor, her öğrenci günde ortalama 2 saat test çözüyor, bu ülkede gençler yılda 2.5 milyar saat test çözüyor. Bu korkunç bir tablo değil mi? Peki, bunun yerine öğrencilere düşünmeyi, sanatı, okumayı, eleştirel düşünceyi, bilimsel bakışı öğretsek bu ülkede neler neler değişirdi. İşte bu hafta girilen sınav sonucu ne olursa olsun, sizin çocuğunuz da lisede bundan farklı bir şey yapmayacak; sonuçta test çözecek.

Doğru liseyi seçin

Peki, hemen sormak lazım; bu kadar emek, bu kadar zaman kaybı, gençlerin hayatından çalınan zaman sonuca değecek mi? Bu liseleri kazandığında; yabancı dil öğrenemeyecek, bilim ve bilimsel düşünceyi öğrenemeyecek, geleceği için becerilerini geliştirmek adına olanağı olmayacak.

Peki, elinize ne geçecek? Biz gençlerimizi ‘o sınav senin bu sınav benim’ diye oyalarken üstelik bundan hiçbir kazancımız yokken, dünyanın gelişmiş ülkeleri inovasyon ve girişimciliği lise çağında destekleyerek gençlerin ülkelere katkı sağlamasına imkan tanıyor.

Haberin Devamı

Sınavla bir yere ulaşamayacağımız kesin iken gelin bundan vazgeçelim. Gençlerimize üretecekleri, mutlu olacakları ve onları yeni dünyaya uyumlu yapabilecek sistemleri uygulayalım ya da boş verin uygulamayalım, onları rahat bırakalım.

Çünkü bana öyle geliyor ki dokunmasak onlar daha başarılı olacaklar. Şimdi velilere söyleyeyim ‘LGS, puan’ falan bunları boş verin çocuğunuzu geleceğin insanı yapacak özellikle de yabancı dil öğretecek liseleri bulun, yoksa geçen zamanın ve yanlışların bedelini siz ödersiniz.

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder